Zöldgazdaság

Literenként hat forintért eltűnik a karbonlábnyom

A karbonkreditekből most egy indonéziai és egy perui környezetvédelmi kezdeményezést segítenek.

Tankolása klímasemlegességét kínálja a Shell Hungary Zrt. a Clubsmart üzemanyagkártyát használó vásárlóinak, a szolgáltatás az egyhavi ingyenesség után a lakosságiaknak literenként bruttó 6 forintba, nem magánszemélyeknek pedig szerződéssel 4,5 forint plusz áfába kerül. Egy 40 literes tank megtöltésekor tehát a vevő 240 forintért szabadulhat meg a karbonlábnyomától. Ez úgy történik, hogy a Shell a befolyt pénzből az erre létrejött nemzetközi rendszerben karbonkrediteket vesz, azokból pedig olyan projekteket finanszíroz, amelyekkel semlegesíthető a szén-dioxid-kibocsátás.

Elsősorban erdőirtások megelőzéséről, erdők pótlásáról vagy újak telepítéséről lehet szó

– ismertette a társaság tájékoztatóján Bujdosó Andrea, a Shell Hungary kereskedelmi igazgatója, aki a nemzetközi csoport mobilitási üzletágának magyarországi és szlovéniai tevékenységéért is felel. A kezdeményezés azért is jelentős, mert a magyarországi utakon mintegy 4,7 millió jármű fut, több mint 99 százalékban káros anyagot kibocsátó, belső égésű motorral.

Valóban kézenfekvő lenne, hogy a magyarországi vevők pénzéből vett karbonkreditekből hazai erdőket telepítsenek

– értett egyet a Világgazdaság felvetésével Bujdosó Andrea, de közölte: a befolyó pénzt olyan projektek kapják, amelyekben azt igazolhatóan a leghatékonyabban költik el. Természetesen magyar projekt is felkerülhet a listára, ha megfelel az előírásoknak.

Fotó: Aleksander Kalka / NurPhoto via AFP

A Shellnél gyűlő karbonkreditekből most például egy indonéziai és egy perui környezetvédelmi kezdeményezést segítenek.

A karbonlábnyom-eltüntetést a Shell az Egyesült Királyságban tesztelte, ma pedig már tizennégy országban kínálja

– erről Kapitány István, a csoport mobilitásért felelős globális alelnöke beszélt újságíróknak. A rendszerben már 4 millió tonna szén-dioxidot semlegesítettek nyolcmillió fa ültetésével, ennyi szén-dioxid az éves magyarországi üzemanyag-forgalmazás 15 százaléka után keletkezik. A csoport 2035-ig 30 százalékkal, 2050-ig 65 százalékkal kívánja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. Ennek egyébként csak egyik eszköze a kibocsátássemlegesítés, a másik kettő a működéssel járó kibocsátás visszafogása és a termékekben lévő káros anyag mennyiségének mérséklése. A Shell minderre már mintegy 300 millió dollárt költött, és további 100 milliót szán a következő tíz évben. A csoport méreteiből is adódik az ilyen irányú lépéseinek súlya: világszerte 46 ezer kiskereskedelmi egységet működtet (Magyarországon 190-et), míg például a Starbucks 30 ezret.

benzinkút Shell karbonlábnyom
Kapcsolódó cikkek