BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brazília 2030-ig teljesen leállítaná a fakitermelést az amazonasi esőerdőben

Az amazonasi esőerdő megóvása érdekében ült le tárgyalni a nyolc Amazonas-ország. A találkozót 14 év után hozták össze ismét. A téma az erdőirtás megfékezése és az illegális aranybányászat felszámolása volt.

Elsősorban a fenntartható fejlődés és az erdőirtás megfékezésének lehetőségeit vitatták meg az Amazonas-országok (ACTO) állam- és kormányfői kedden, a brazíliai Belém városában tartott értekezletükön.

Belém, 2023. augusztus 8.Amazónia természetvédelmének érdekében tüntetnek őslakosok az Amazonas-államok csúcstalálkozójának otthont adó Belémben, a brazíliai Pará állam székhelyén 2023. augusztus 8-án. A találkozón elsősorban az amazonasi trópusi esőerdők védelméről tárgyalnak.MTI/AP/Paulo Santos
Fotó: Paulo Santos  / AP / MTI

Soha nem volt még égetőbb az együttműködés újrakezdése és megerősítése, mint jelenleg

– szögezte le Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök nyitóbeszédében. Egyúttal jelezte, hogy 

Brazília 2030-ig akár végleg leállíthatja a fakitermelést az Amazonas esőerdeiben.

A nyolc ország – Brazília, Bolívia, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname és Venezuela – részvételével 14 év szünet után megrendezett fórum középpontjában a környezetvédelem és a fenntartható gazdasági fejlődés közötti kapcsolat állt, de szót ejtettek az illegális aranybányászat elleni küzdelemről, valamint egy közösen kialakítandó, határokon átívelő környezetvédelmi szabályozásról is. Carlos Lazary, az ACTO ügyvezető igazgatója egy regionális központ felállítását javasolta, amelyben az Amazonas menti országok összehangolhatják rendőrségi műveleteiket.

Látványosan csökkent az erdőirtás mértéke Amazónia brazíliai részén

Az erdőirtás idei, folyamatosan csökkenő tendenciái a januárban hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva államfő környezetvédelmi politikáját igazolhatják.

A tagországok az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó év végi konferenciájára készülve közös álláspontot alakítottak ki a klímaváltozás ügyében.

Az esőerdőben élő indián közösségek vezetői a találkozó előtt sürgették a brazil kormányzatot, hogy tegyen határozott lépéséket a természeti kincsek és szülőföldjük megóvására.

Brazíliában – előzetes kormányzati adatok alapján – az Amazonasban zajló erdőpusztítás mértéke jelentősen visszaesett a közelmúltban, júliusban 66 százalékkal csökkent a fakitermelés mértéke az előző év azonos időszakához képest. Tavaly augusztus és idén július között 7952 négyzetkilométer területen folyt fakitermelés, ami a legalacsonyabb mérték az elmúlt négy évben.

A konferenciát lezáró hivatalos zárónyilatkozatot várhatóan kedden véglegesítik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.