A zöldenergiával működő közúti és közösségi közlekedés helyzetéről egyeztetett az Energia21 Kezdeményezés, amely többek közt a tudatosságra hívja fel a figyelmet a közlekedés terén – közölte a neves szakemberekből szerveződött kezdeményezés.

20220719 DebrecenElektromos autók töltése.Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló 20220719 Debrecen

Elektromos autók töltése.

Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-bihari Napló

Palkovics László nyitó előadásával kezdődött az Energia21 Kezdeményezés második ülése, ezúttal a közúti és vasúti közlekedés helyzetét dolgozták fel. A professzor előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy

az adatok alapján hazánkban növelni és ezért ösztönözni szükséges a zöldenergia elterjedését a közlekedésben.

Az Energia21 tíz ajánlást fogadott el, a döntéshozók és a polgárok figyelmébe ajánlva.

Ennek egyike, hogy szükség van a már elindított zöldautó- és zöldbusztámogatások folytatására, valamint a teherszállítás miatt a zöldkamionprogramok elindítására.

VG-exkluzív: Palkovics László szerint nem jöhetnek használt akkuk az országba

Tíz kiemelt területet vizsgál meg a zöldátmenet szempontjából az Energia21 társulás, amely igyekszik akár a kormány, akár a tudomány képviselői, akár a vállalatok számára rámutatni a megfontolandó technológia kérdésre. A megindult munkáról és célokról Palkovics László, a kezdeményezés vezetője nyilatkozott a Világgazdaságnak. Egyebek között leszögezte: egyelőre senki nem döntötte meg azt az alaptézist, hogy nem teljesíthetők a párizsi megállapodás céljai, ha az energiamixben nincs jelentős súlyú atomenergia.

Előadást tartott Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke is, az Energia21 Kezdeményezés egyik alapító tagja, aki a tudatos közlekedést és ezzel együtt járó energiahasználatot, valamint a gépjárművek megfelelő műszaki állapotának fontosságát emelte ki.

Vitézy Dávid alapító tag arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kötöttpályás karbonneutrális közlekedési módok és a zöld közúti közlekedés kombinációjával fenntartható közlekedési kínálat kialakítására lenne szükség.

György László közgazdász, szakpolitikus meghívott előadóként bemutatta a Harmonikus Növekedési Indexet, amely az országok fenntartható fejlődésének értékelése során egyszerre veszi figyelembe a gazdasági, a pénzügyi, a környezeti, társadalmi, a munka- és tudásalapúság, valamint a demográfiai tényezőket is.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást – olvasható az Energia21 közleményében.