Agrár

Kiegyensúlyozott a paprika- és a paradicsompiac

Tovább csökkent a szabadföldi étkezési paprika területe, egyre inkább fólia alatt, illetve üvegházakban, hajtatással folyik.

Átlagos időjárású júliuson vannak túl a zöldségtermesztők, a hőmérséklet nem volt szélsőséges, kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére – értékelt a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A hónap közepén helyenként alacsony éjszakai hőmérséklet és az intenzív esők miatt elszaporodó gombabetegségek elleni védekezés gondokat okozott, de összességében az elmúlt éveknél kedvezőbb volt az időjárás.

A munkaerőhiány azonban továbbra is sújtja az ágazatot, ami meglátszik egyes kultúrák termőterületének visszaesésében is, illetve a kihasználatlan piaci lehetőségekben.

Termelők elmondása szerint például apró méretű konzervuborkából szinte bármennyit fel tudna venni a piac, az ilyen termék beszállításához azonban vagy gépesítésre alkalmas üzemméret, vagy pedig nagyszámú munkaerő kellene.

MTI Fotó: Oláh Tibor

Tovább csökkent a szabadföldi étkezési paprika területe, már csupán 650-700 hektár, vagyis

a termelés egyre inkább fólia alatt, illetve üvegházakban, hajtatással folyik.

A hajtatott paprika területe 1500-1600 hektár, itt a hozamok emelkedése ellensúlyozza a szabad földről eltűnő zöldségmennyiséget. Hagyományos termesztéssel várhatóan 20-22 ezer tonna étkezési paprika terem, míg fóliás, illetve üvegházi termelésben 180 ezer tonna. A betakarított paprikatermésből 25-30 ezer tonna megy friss áruként exportra, 35-40 ezer tonnát vásárolnak fel a feldolgozók, a többi pedig a hazai elárusítóhelyekre kerül.

Az árak július elején némileg alatta maradtak, azóta viszont 3-5 százalékkal meghaladják a tavalyit.

Az étkezési paradicsomnál a piacra kerülő mennyiség csaknem teljes egészében hajtatásból, a 360-370 hektáros üvegházi vagy fóliás területről származik. Az így megtermő 125-130 ezer tonna április közepétől-végétől körülbelül december elejéig képes ellátni a magyar piacot.

Mindkét hajtatott zöldségfélére és az uborkára is igaz volt, hogy az április–májusi szokatlan meleg felgyorsította fejlődésüket, így a hidegfólia alól is a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb lehetett a termést leszedni. Ez főleg a paprikaféléknél okozott relatív túlkínálatot a június végi, július eleji időszakban, mivel az ekkor még nem indult meg, így a 20-30 százalékos többlet a belföldi piacon jelent meg. Július közepén az export beindulásával a piac stabilizálódott, és a szakértők a következő – általában kritikus – két-három hétre is kiegyensúlyozott helyzetet várnak a paprika- és a paradicsom piacán egyaránt.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

zöldségtermelés paradicsom paprika
Kapcsolódó cikkek