Agrár

Gyűlik a Magyar Cukor Zrt.-nél az alapanyag

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba a CTOSZ adatai szerint.

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) adatai szerint. A betakarítás vége január elejére várható, a szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a beszállított répáért mennyit kapnak a termelők.

Jelenleg csak a 2017-es cukorrépatermés ára biztos: 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizet a cukorgyár. Ennél magasabb cukortartalomnál felár jár, az alacsonyabbnál levonás.

Fotó: Shutterstock

Ezzel az árral a termelők némileg jobban jártak, mintha a cukor árából visszaszámolva kapták volna az alapanyag után a fizetséget – mondta a Világgazdaságnak Berki Gyula, a CTOSZ elnöke. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, ami szintén a 16 százalékos cukortartalomra vonatkozik, vagyis – a gyengébb minőség miatt – a tavalyinál alacsonyabb lesz az egy tonnára jutó ár, ráadásul a hozam is kisebbnek tűnik az elmúlt évinél.

A mostanáig betakarított termény cukortartalma 15,1 százalék, a 2017-es átlag 16,7 százalék volt.

Igaz, a betakarítás kezdete óta majdnem egy százalékponttal emelkedett a cukortartalom, de ez sem tudta ellensúlyozni a cukorrépa-terület nagy hányadát sújtó cerkospórás gombabetegség hatását.

A sok bizonytalanság miatt még kérdéses, hogy jövőre hány hektáron termelnek majd cukorrépát, mekkora területre tud szerződést kötni a kaposvári Magyar Cukor Zrt. A CTOSZ elnöke a termőterület jelentős csökkenését tartja a valószínűbbnek. Tudomása szerint a hazai termelők most körülbelül 1800 hektárról szállítanak cukorrépát Horvátországba a magasabb ottani árak miatt, így viszont az is elképzelhető, hogy horvátországi exportra jövőre az ideinél nagyobb területen rendezkednek be.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Berki Gyula cukorrépa Magyar Cukor Zrt. Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége
Kapcsolódó cikkek