Agrár

Áremelésre készülnek a húsiparosok

A sertés­termékpályán jól látszik az áfacsökkentés utáni piactisztulás, de a jelentős költségnövekedés miatt erős átadásiár-emelési kényszerbe kerültek az ágazat szereplői – jelentette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Az elmúlt évben az élő sertés átlagára – szokatlan ingadozások mellett – 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2017-ben, de az is igaz, hogy a magyar átlagár egész évben ismét meghaladta az uniós szintet – vázolta a tavalyi alaphelyzetet húsvét előtti sajtótájékoztatóján Éder Tamás, a nagyobb húsfeldolgozókat tömörítő szakmai szervezet elnöke. Ráadásul az EU-átlagár csaknem három éve szinte folyamatosan sokkal magasabb, mint a világpiacon jelentős tényezőként szereplő országok árai, vagyis a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia – szögezte le.

Bár az elmúlt évben olcsóbb lett az élő sertés, a húsimport nőtt, nyomás alatt tartva a frisshús-piacot.

Az afrikai sertéspestis (ASP) miatt kiesett az exportpiacok majdnem harmada, amit csak az év utolsó negyedében sikerült kiváltani volumenben, de értékben nem.

Fotó: Varga György

Éves szinten viszont a húsfeldolgozásban és -tartósításban mért mennyisége 8,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. Ennek hatására a Magyar Húsiparosok Szövetségének adatai szerint a megfigyelt húsrészek átadási árai 2–10 százalékkal csökkentek.

A kiesett exportáru egy része belföldön kelt el, így a hazai értékesítés mennyisége 9,8 százalékkal nőtt.

A húságazat tavalyi kibocsátása a baromfiiparéval együtt meghaladta a 820 milliárd forintot, ezen belül a húsfeldolgozás és -tartósítás 292 milliárd, a hús- és baromfihús-készítmények gyártása pedig 192 milliárd forint volt.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

sertésárak Éder Tamás sonka Győrffy Balázs
Kapcsolódó cikkek