Agrár

Nagy István: az élelmiszerek legyenek biztonságosak

A Nébih komoly erőkkel harcol az élelmiszerhamisítás ellen, amely a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után.

Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta Nagy István agrárminiszter.

A szaktárca vezetője az FMCG TOP 2019 – a megújult Élelmiszer magazin, a Store Insider kétnapos konferenciáján elmondta:

az eddig megítélt támogatások összege már tavaly év végére átlépte a 300 milliárd forintos határt, ám még mindig vannak

nyitott lehetőségek az ágazat számára dedikált és közvetett formában, hazai és uniós forrásból egyaránt.

A 2021-2027-es időszak szektorális fejlesztéseiről kifejtette: ezek magukban foglalják az innovatív élelmiszeripari fejlesztések támogatását, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását a robotizáció, digitalizáció eszközeinek felhasználásával, a fogyasztói tudatosság fokozását, szemléletformálást, az erőforrás-hatékonyság növelését, a környezetterhelés mérséklését, a munkaerő, a szakképzés rugalmas alkalmazkodását a változó igényekhez.

A miniszter azt mondta, hogy az élelmiszerek legyenek biztonságosak, egészségesek, kiváló minőségűek, lehetőleg hazaiak, ezért készült el 2015-ben az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia, amely a teljes ágazatot lefedő helyzetelemzés eredménye.

Nagy István agrárminiszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A fejlesztési terv egyik meghatározó eleme a sokat emlegetett ernyővédjegy létrehozása – tette hozzá. Megjegyezte: a védjegy befolyásolja a piaci helyzetet,

napjainkban 11 ezer, élelmiszereken megtalálható védjegy létezik, „ezek jelentős része már fel sem tűnik a célközönségnek, nemhogy a kívánt hatást elérné.”

Nagy István szerint ezért olyan hazai, jó minőségű, biztonságos terméket jelölő védjegy életre hívására van szükség, amely a vásárlóknak hiteles és valódi garanciát biztosít, és amelyből az élelmiszeripar gazdasági szereplői is profitálhatnak.

Elmondta, hogy

a Nébih „komoly erőkkel harcol” az élelmiszerhamisítás ellen, amely a legnagyobb üzlet a kábítószer-kereskedelem után.

A biztonságosság fenntartásában egyaránt kiemelten fontos szerepe van a vállalkozásoknak, a hatóságnak, de a fogyasztóknak is – mutatott rá Nagy István.

Nagy István agrárium Store Insider élelmiszer
Kapcsolódó cikkek