Agrár

Takarék AgrárTrend Index: bizakodás, és kettős árnyomás az állattenyésztőkön

Összességében optimistábbá váltak az agrártermelők év végére, de az állatbetegségek és a járványok miatt az állattenyésztők kilátásai idén borúsak.

A tavalyi utolsó negyedév végére 31,8 pontra emelkedett a 48 pontos skálán a Takarék AgrárTrend Index értéke, ami 1,3 ponttal magasabb az előző negyedévinél.

Az aratás után folyamatosan drágultak a növényi termékek, így a várakozások jellemzően a növénytermesztési termékpályákon emelkedtek, ugyanakkor a takarmányfelhasználó termékpályák szereplői – különösen azok, amelyeknél nagy a vásárolt takarmánytól való függőség, vagyis a baromfi- és sertéshús, illetve a tojás – pesszimistábban látják a 2021-es évet – mondta az indexet bemutató tájékoztatóján Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár üzletágának ügyvezető igazgatója.

Mint kiemelte,

2020-ban példaértékűen helyt állt a magyar élelmiszergazdaság, azonban az állati fehérjét előállító termékpályák nehéz év elé néznek 2021-ben.

A növénytermesztőknél a kibocsátási árak lényegesen nagyobb mértékben nőttek, mint az inputoké és ez jótékonyan hatott a jövedelmezőségükre. A tavaszi fagykárok a gyümölcstermesztőknek jelentős terméskiesést okozott, ezek következtében a tavalyinál 20-30 százalékkal magasabb értékesítési árak 2020 utolsó negyedévében is velünk maradtak. A tojáságazatban továbbra is kielégítő felvásárlási árakról és keresletről számoltak be az ügyfelek, ám a takarmányárak emelése már az utolsó negyedévben is kifejtette hatását.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Takarékbank agrárelemzőinek várakozásai szerint az élelmiszergazdaság 3-6 százalékos bővülése valószínűsíthető az idén. Mindez azonban folyó áron, az figyelembe vétele nélkül igaz – tette hozzá.

A bank szakértői azzal kalkulálnak, hogy ha a Előrejelzésükben azzal kalkulálnak, hogy 2021 júliusától a belföldi turizmus részlegesen újraindul, továbbá az élelmiszer árak inflációja (elsősorban a magas bázis miatt) az első félévben lassul, némi áremelkedésre viszont az év második felében lehet számítani. Előrejelzésük szerint az élelmiszer-kiskereskedelem legalább a tavalyi év szintjén fog teljesíteni.

A tavalyi év legnagyobb nyertesei egyértelműen a szántóföldi növénytermesztők voltak

– mondta Hollósi Dávid.

A gabona- olaj és fehérjenövény termékpályákon a tavaszi aszály körüli bizonytalanság után az utolsó negyedévre, elsősorban a kialakult piaci áraknak és a kielégítő termésmennyiségnek köszönhetően kiemelkedő jövedelmezőségről számoltak be az alapanyag termelők, ugyanez a hatás a feldolgozóknál negatív irányú.

Az elemzők 2021 első negyedévében a malomipari termékek fogyasztói árában jelentősebb emelkedésre számítanak, ahogy a takarmányokéban is.

A tejágazatban kielégítőek az átvételi árak, míg a húsmarha termékpálya szereplői alapvetően a kedvező árfolyamhatásokat élvezik, számottevő keresletcsökkenést annak ellenére nem tapasztalnak, hogy az éttermek újbóli bezárása rájuk is negatívan hatott. A szarvasmarhatartók helyzete relatíve kedvezőbb a többi állatetnyésztó ágazatban dolgozókénál, mivel itt a legnagyobb arányú a saját takarmánytermő terület.

A baromfi-, a sertés- és a tojás termékpályákon idén kettős árnyomástól tarthatanak a piaci szereplők. Európában a hazainál súlyosabb a madárinfluenza-járvány, az afrikai sertéspestis miatt korábban megszűnt Németország távol-keleti sertéshús-exportlehetősége megszűnt, így mind a baromfi- mind pedig a sertés esetében átmenetileg túlkínálatos európai piacon kénytelenek helytállni a feldolgozók.

A takarmányok árába 2021 első negyedévében épülhetnek be az előző év végi magas terményárak.

Előbbi hatások eredményeként kerülnek kettős árnyomás alá az állattenyésztők: a takarmány áremelkedését a feldolgozói oldalról érkező nyomás miatt nem tudják a vágóállat árában érvényesíteni.

Hollsi Dávid szerint 2021-ben a magyar élelmiszergazdaságban a siker kulcsa a hatékonyság lesz, kiváltképp az állattenyésztők esetében. A takarmányárak emelkedése többféleképpen kezelhető, ám a leginkább sikeresnek a hatékonyság növelése tekinthető, hiszen ezzel érhető el a költségek csökkentése, amivel némileg kiküszöbölhető az termelési költségek emelkedése, hosszú távon pedig magasabb jövedelmezőséget eredményezhet.

A jelenlegi piaci körülmények között felerősödik a támogatások szerepe, mind a jövedelempótló, mind pedig a hatékonyságnövelést célzó beruházás ösztönzőké. A Takarékbank szakértői emellett az egyéb kockázatkezelési eszközök térnyerésére is számíthatunk, ezt példázza a 2021 februárjában induló új krízisbiztosítási rendszer is, amelyhez immár az állattenyésztők is csatlakozhatnak, ennek célja kifejezetten az idei év várható negatív hatásainak részleges kiküszöbölése.

 

állattenyésztés Takarék AgrárTrend Index növénytermesztés
Kapcsolódó cikkek