Agrár

Több mint 7500 milliárd megy a magyar vidék erősítésére

Magyarország az unióban adható legmagasabb mértékű társfinanszírozást biztosítja az uniós vidékfejlesztési források mellé.

7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig – mondta Nagy István hétfőn az Agrárminisztériumban.

Az agrárminiszter szerint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidéki települések szempontjából történelmi jelentőségű döntés, hogy

Magyarország az Európai Unióban adható legmagasabb mértékű nemzeti társfinanszírozást biztosítja nemzeti költségvetéséből az uniós vidékfejlesztési források mellé.

Nagy István agrárminiszter (k), Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (b) és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Kap vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat így 2021-től a kormány – a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett – 80 százalékkal egészíti ki.

A kormány döntése azt jelenti, hogy

az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forintot fordítanak a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

A Kap másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrásból segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket – tette hozzá.

Nagy István agrárium Agrárminisztérium uniós támogatások
Kapcsolódó cikkek