Agrár

Tengerben érlelik a borokat Argentínában

Kutatások szerint a víz alatti érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek. 

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

A technológiai vállalatok folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítené az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem mindig szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni – olvasható a Magyar Mezőgazdaságon.

Néha, csakúgy, mint az argentin Wapisa pincészet esetében, elegendő kihasználni a természet, pontosabban az óceán előnyeit. Mint írták, a pincészet 1500 darab 1,5 literes palackot helyezett el a 2017-es Malbec borukból, egy tengeri tárolóban, az Atlanti-óceán partjainál, 6-15 méteres mélységben, a vízfelszín alatt.

Fotó: AFP PHOTO / GEORGES GOBET

A bor nyomás és hőmérséklet hatására érlelődött, 9 hónap elteltével pedig kivették az óceánból, és összehasonlították ugyanazzal a fajtával, amelyet hagyományos pincében érleltek. Később vakkóstolón hasonlították össze a kétféle érlelés eredményét.

A cikk szerint a különbség lenyűgöző volt: a kísérleti eljárással érlelt bolt teltebb, elegánsabb és frissebb ízű volt.

Tudományos kutatások szerint egyébként a víz alatti érlelés egy éve megfelel a pincében töltött három évnek.

vörösbor bortermelés
Kapcsolódó cikkek