Agrár

A húsvét dobta meg a retek árát

Marginális szerepet töltenek be a hazai termesztésben a húsvéti ünnepek sztárzöldségei, a retek és az újhagyma: az előbbit 163, az utóbbit 127 hektáron termesztik.

A világon 30 ezer hektáron termesztenek hónapos retket, a 80-90 százalékát hajtatásban. Európában Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia a meghatározó termelő. A termelés több országban zárt termesztőberendezésekben szinte egész évben folyamatos – írja összefoglalójában az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Bár a retek tápértéke jelentős, azonban a hazai zöldségtermesztésen belüli részesedése alacsony: a KSH adatai szerint Magyarországon 163 hektáron 3,1 ezer tonna retek termett 2019-ben, 8 százalékkal kevesebb, mint az előző öt év átlaga.

A retket jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt termesztik, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Az AKI adatai szerint a termelői ára 176 forint volt csomónként 2021 1–14. hetében, ami 5 százalékos csökkenés az előző év azonos hetéhez képest. Ugyanebben az időszakban az importból (Olaszországból) származó hónapos retek nagykereskedelmi ára (146 forint kilogrammonként) 19 százalékkal emelkedett. Húsvétkor nő a kereslet a hónapos retekre, amelynek csomóját ekkor 33 százalékkal magasabb áron (200–225 forint) kínálták, mint egy évvel korábban. A 14. héten még szerepelt a kínálatban olaszországi hónapos retek, de a hazai felhozatal bővülésével idén is kifut az importtermék a kínálatból. A bécsi nagybani piacon ekkor 0,6 euróért kínálták a magyarországi hónapos retek csomóját, míg a belföldit 0,55–0,7 euróért.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A retekkel ellentétben az újhagyma termése némileg nőtt 2019-ben: a KSH adatai szerint Magyarországon 127 hektáron 2,3 ezer tonna termett, ami 3 százalékkal több, mint az előző öt év átlaga.

Belföldi újhagymát szintén egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, az AKI adatai szerint a termelői ára 11 százalékkal (162 forint egy csomó) emelkedett 2021 1–14. hetében az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanekkor az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára hasonló volt (188 forint kilogrammonként), mint egy évvel korábban. A hazai felhozatal bővülésével ugyanaz a folyamat játszódik le, mint a hónapos reteknél: az importált újhagyma eltűnik a kínálatból.

A vidéki nagybani piacokon magasabb volt az újhagyma csomónkénti ára a megfigyelt időszakban: Szegeden 136 forint, ami 9, Debrecenben pedig 205 forint, ami 25 százalékos növekedés az előző évi árhoz képest. Vidéken a fogyasztói piacokon is emelkedtek az árak: Szegeden 216 forintra, 15, míg Debrecenben 284 forintra, 28 százalékkal.

zöldségpiac zöldség újhagyma Agrárközgazdasági Intézet mezőzgazdaság retek zöldségtermesztés hónapos retek
Kapcsolódó cikkek