Agrár

Automatizált, számítógép-vezérelt baromfinevelést terveznek Cigándon

Az új istállókban 280 ezer csirkét nevelnek majd.

A nyíregyházi Kotasz Komplex Kft. 280 ezer brojlercsirke nevelésére alkalmas állattartó telepet kíván létesíteni Cigándon. A baromfit tíz új építésű, 1420 négyzetméter hasznos területű istállóban helyezné el, vagyis minden négyzetméterre 19-20 állat jutna.

A Kotasz zárt rendszerű, növekvő mélyalmos, intenzív tartási rendszerben gondolkodik, a baromfinevelés automatizált, számítógép-vezérelt lenne, a telephelyen nem kívánnak trágyát tárolni.

A termelés inputjaként három-öt napos csibék szolgálnak majd, ezek egy része 33-34 naposan, két kilogrammosan kerül a vágóhídra, a többit még öt-hat napig hizlalják.

Fotó: Imre György

A kft. 2019-ben meghatszorozta, 686 millió forintra növelte az árbevételét, hatmillió forint adózott eredménye pedig több mint a négyszerese az előző évinek.

Kisebbségi tulajdonosa tavaly november óta a nyíregyházi Béres Csaba, a minősített többség pedig ez év márciusa óta a Master Good csoportban is érdekelt debreceni Bárány Péteré.

Az Európai Parlamentben éppen terítéken van a haszonállatok ketreces – tehát nem istállós – tartásának esetleges betiltása. A kérdést polgári kezdeményezésre csütörtökön vitatták meg az érintett miniszterek szakértőkkel, biztosokkal és más uniós szervek képviselőivel. A tilalom mellett állatvédelmi és állategészségügyi érvek is szólnak. Szép Imrének, a tojásszövetség elnökének tavaly őszi közlése szerint a ketreces tartás uniós szabályai világviszonylatban már ma is a legszigorúbbak.

Nyíregyháza Kotasz Komplex Kft. brojlercsirke istálló Cigánd csirke baromfi állattartás
Kapcsolódó cikkek