Agrár

Brutális mértékben csökkenne az unió termelése a green dealel

Bár az Európai Unió előzetes kalkulációkat nem végzett az úgynevezett green deal sarokszámainak kijelölésekor, a munkát elvégezte az Egyesül Államok agrárminisztériuma.

Jelentősen emelkedne az élelmiszerek ára és minimum 12 százalékkal csökkenne az agrártermelése, amennyiben változtatás nélkül bevezetik a Green Deal-ben szereplő restrikciókat

– hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, az Országgyűlésben. Napirend előtti felszólalásában az LMP által benyújtott, ám mint fogalmazott, a mezőgazdasági bizottság által szerencsére vitára alkalmatlannak minősített előterjesztésére reagált és rávilágította, az ilyen „sötétzöld” elhajlások nem csak a gazdálkodók megélhetését, hanem a magyarországi biztonságos élelmiszerellátást is veszélyeztetik.

Budapest, 2021. április 8.
Gyõrffy Balázs fideszes képviselõ felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 8-án.
Fotó: MTI

Szándékos csúsztatásnak, az agráriumban élők megélhetését és az ellátásbiztonság veszélyeztetésének nevezte, hogy az állattenyésztést tették meg a klímaváltozás egyik okozójának. Szerinte az LMP által támogatott green deal

egy vágyvezérelt merénylet az uniós gazdák ellen”, amelynek hatására 17-60 százalékkal emelkedhetnek az agrártermék-árak. Legalábbis

– tette hozzá – az amerikai agrártárca számításai szerint, mert az unió még nem vette a fáradságot a háttértanulmányok elkészítésére.

Az USA agrárminisztériuma úgy számol, hogy amennyiben az unió valóban általánosan előírja a növényvédőszer-használat 50 százalékos és a műtrágya-felhasználás 20 százalékos csökkentését úgy 12 százalékkal csökkenne az EU termelése, 16 százalékkal csökkenne az uniós termelők bevétele, 20 százalékkal mérséklődne az és 71 milliárd dollárral esne vissza a Ráadásul az orsázgok közötti különbségeket sem veszi figyelembe az unió, miközben a magyar gazdák jelentősen kevesebb növényvédőszert és műtrágyát használ egy hektárra vetítve, mint például a hollandok, belgák, vagy német gazdálkodók.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szakmailag és erkölcsileg is elfogadhatatlannak nevezte a tízezrek megélhetését és milliók élelmét biztosító ágazatba „belerúgó” határozati javaslatot. A mezőgazdasági ágazat kizárólag úgy járulhat hozzá a megállapodás céljainak megvalósulásához, hogy az lehetőséget, ne teljesíthetetlen terhet jelentsen az ágazat szereplői számára – fogalmazott.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara műtrágya növényvédőszer Green Deal
Kapcsolódó cikkek