Szeptember végéig a szarvasmarha vágása élősúlyban 1 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest 

– közölte legfrissebb piaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az összes vágás több mint kétharmadát tehenek vágása nem változott számottevően.

A szarvasmarha-ágazat külkereskedelméről az első nyolc havi teljesítmény ismert, ennek alapján Magyarország élőmarhaexportja 30 százalékkal emelkedett

2021 január–augusztusában 2020 hasonló időszakához képest – idézte a KSH adatait az AKI. A főbb partnerek Ausztria, Horvátország, Koszovó és Törökország. Magyarország élőmarha-importja ugyanekkor 12 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos periódusában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 6 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke 6 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport mennyisége 12 százalékkal csökkent, míg értéke csaknem 7 százalékkal nőtt.

Fotó: Mirkó István

Az AKI adatai szerint Magyarországon a fiatal bika hasítottmeleg-súlyban számított termelői ára kilogrammonként 753,16 forint volt 2021 októberében, ami 5 százalékos csökkenés 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára nem változott, míg a vágótehénért 5 százalékkal többet adtak a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 12 százalékkal (2580 forint kilogrammonként) emelkedett 2021 októberében az egy évvel korábbihoz képest. 

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU 27 tagállama 473 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 

2021 első nyolc hónapjában, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Megjegyzendő, hogy ez az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét. A legnagyobb piac Izrael (46 ezer tonna), Hongkong (34 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (31 ezer tonna) volt. Az Izraelbe irányuló 10, a Hongkongba szállított és a Fülöp-szigetekre szállított mennyiség 7 százalékkal nőtt. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3 százalékkal, 142 ezer tonnára csökkent 2021 január–augusztusában a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest – szintén az Egyesült Királyságból származó mennyiség nélkül. A behozatal csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott.

Az Európai Unióban a fiatal bika R3 kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,17 euró volt kilogrammonként hasítotthideg-súlyban 2021 októberében, ez 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén O3 ára 25 százalékkal, az üsző R3 ára 13 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent elemzése szerint az USA marhahústermelése 1 százalékkal mérséklődhet 2021 negyedik negyedévében a 2020. október–decemberihez képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 10 százalékos és a vágótehén árának 11 százalékos növekedésére számítanak az idei év negyedik negyedévében. A belső fogyasztásban nem várható változás a vizsgált időszakban. Az USA marhahúsimportja 4,6 százalékkal lehet több az idei utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az 3 százalékkal emelkedhetett a jelzett időszakban. 

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 4 százalékkal emelkedett, ugyanakkor borjúhústermelése 20 százalékkal csökkent 2021 január–szeptemberében a 2020. január–szeptemberihez viszonyítva. A szarvasmarhák vágása 4 százalékkal nőtt, a vágóállatok élősúlya nem változott. A bika ára 21 százalékkal emelkedett 2021 októberében az egy évvel korábbihoz képest. A marha- és borjúhúskivitel 21 százalékkal növekedett 2021 január–szeptemberében 2020 azonos időszakához mérten. Az élő szarvasmarha exportja 92 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 85 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 6 százalékkal, élőszarvasmarha-importja 19 százalékkal csökkent ugyanekkor. A főbb beszállító Mexikó és Kanada volt.