Nemcsak környezetvédelmi, hanem erkölcsi kötelesség is az élelmiszerpazarlás csökkentése 

mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára szerdán feltöltött videó szerint.

Nagy István világszintű problémának nevezte az élelmiszerpazarlást. Európában egy emberre 68 kilogramm jut, Magyarországon is több mint 60 kilogramm, és a belföldi mennyiségnek alig az ötödét sikerült eddig hasznosítani emelte ki. Hozzátette, hogy nem újdonság tehát az élelmiszermentés, csupán bővülni fog azzal, hogy a legnagyobb áruházaknak kötelező felajánlaniuk a lejárat előtti árut az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

Az érintett termékek a biztonsági határidejük után is fogyaszthatók, csupán forgalomba nem kerülhetnek mondta, hangsúlyozva: értékes erőforrások tehát, amit nem szabad elfecsérelni, ha rászorulókhoz is kerülhetnek.

A tárcavezető közölte, hogy a bolti akciók nem fognak megszűnni, és az áruházláncok maguk is adományozhatnak, ahogy eddig. Ha ilyen szándékuk van, az élelmiszermentő cselekvési tervükben jelezhetik, az élelmiszermentő központ pedig csak arra tart igényt, amiért karitatív szervezetek nem jelentkeznek tette hozzá Nagy István.

Fotó: JENS KALAENE / AFP

Az élelmiszerláncot szabályozó törvény keddi módosítása értelmében évi 100 milliárd forintot meghaladó forgalom felett az áruházláncoknak kötelező az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő előtt legalább 48 órával felajánlaniuk. Az intézkedés 2022 februárjában lép hatályba.