Mintegy nyolcvanezer tyúkot kellett levágni kedden Csehországban a madárinfluenza miatt, Szlovéniában pedig felfedezték az első fertőzési gócot. 

A kórt okozó vírus a vándormadarakkal terjed Európa-szerte.

A múlt hét végétől több mint százezer tyúk pusztult el a csehországi farmon, ahol karácsony előtt 188 ezer szárnyast tartottak.

A madárinfluenzával fertőzött baromfik levágása jelenleg is folyamatban van erősítette meg az országos állategészségügyi hatóság szóvivője, Petr Majer. A szóvivő szerint a H5N1 vírustörzs 

erősen fertőző, nagyon agresszív és elsősorban a tyúkok körében pusztít gyorsan és tömegesen.

Fotó: Unger Tamás

Az állatorvosoknak több mint egymillió, exportra szánt tojást is meg kellett semmisíteniük 

közölte a szóvivő. 

Csehországban eddig a madárinfluenza 48 fertőző gócát regisztrálták, s ez rekordnak számít egy naptári éven belül.

Szlovéniában az ország északi részében vesztegzárat rendeltek el kedden egy kis kis farmon, ahol az első fertőzést észlelték. Szlovéniában ez volt az első, H5N1 vírus okozta fertőzés.

A szárnyasoknak a szokásosnál nagyobb mértékű pusztulása miatt elrendelték a tesztelést.

A fertőző farmon és a környékén meghozták a megfelelő intézkedéseket, a tenyésztőket felkérték az állatok elkülönítésére.

Franciaországban nemrégiben találtak madárinfluenza-gócokat az ország délnyugati részén, Nagy-Britanniában pedig december elején jelentették be, hogy

félmillió szárnyast kellett levágni a valaha látott legnagyobb madárinfluenza-járvány miatt.

Belgiumban és Hollandiában is karantén-intézkedéseket rendeltek el az elmúlt hónapokban, miután több madárinfluenza-gócot tártak fel.