A sertéstartók számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Konstrukció és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2022. január 1. és 2022. június 30. között újonnan felvett hitelekhez 100 százalékos mértékű kamat-, kezességidíj-támogatást, valamint a hitelek megkötésével, fenntartásával kapcsolatban felmerülő, előre meghatározott költségek 100 százalékára vonatkozó költségtámogatást nyújt az Agrárminisztérium – olvasható a tárca által kiadott közleményben. 

Mentőövre szorul a sertéságazat

Akár tömeges csődöket is okozhat az az elhúzódó válság, amely immár közel egy éve jellemzi a sertéságazatot.

A hitelkérelmeket a KAVOSZ koordinálásában működő regisztrálóirodákban lehet benyújtani, előreláthatóan január első hetének második felétől.

A 100 százalékos támogatásban részesíthető összege a vállalkozás tenyészetében lévő állatok számához igazodik, számított átlagos állategységenként  legfeljebb 500 000 forint.

Fotó: © Szendi Péter

A támogatással az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetében a kkv-minősítésnek megfelelő vállalkozások maximum 200 millió forint összegű, 3 éves lejáratú, míg az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a nagyvállalatok és a kkv-k  maximum 150 millió forint összegű, 6 éves futamidejű, azokon belül 3 éves türelmi idejű kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez juthatnak. A hitelekkel kapcsolatos részletes információ a www.kavosz.hu és a www.mfb.hu oldalon található.