A Magosz 2013-ban 11 szervezettel együtt vállalt fontos szerepet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakításában, majd 2017-es kamarai választások előtt pedig további hat szervezet csatlakozott a szövetséghez. Ez azegyüttműködés sikeres, azóta is folyamatos, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy mostani kamarai választások előtt is a Magosz mellé áll az a 17 meghatározó ágazati szakmai, érdekképviseleti szervezet, amelyek lefedik a teljes agrár-, élelmiszer- és erdőgazdaságot – hangsúlyozta a megállapodás aláírása előtti beszédében Győrffy Balázs, a Magosz alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Mint mondta, a Magosz nemcsak jelölő szervezet, hanem a NAK kiemelt stratégiai partnere, így napi rendszerességű kapcsolat van a két szervezet között. Intenzív kommunikáció zajlik köztük nemcsak a magyar agrár- és élelmiszergazdaság stratégiai jelentőségű kérdéseiben, de a folyamatosan jelentkező szakmai problémák megoldásában is. „A legfontosabb ügyekben közösen fordulunk az államigazgatás illetékes döntéshozóihoz, és közösen kezdeményezünk egyeztetéseket, szükség esetén bevonva az érintett ágazati partnerszervezeteinket is” - mondta.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy az elmúlt években több tucatnyi szakmai ügyben jártak el közösen. Ilyenek volt például a földbirtokpolitikai intézkedések, az osztatlan közös tulajdon megszüntetése, a családi gazdálkodói rendszer reformja, az öntözésfejlesztési kérdések, illetve a támogatáspolitikai döntések kezdeményezése vagy az egyes ágazatokat érintő áfacsökkentések.

Jakab István, a Magosz elnöke is a kamara és az agrárszervezetek közötti együttműködés sikerességét emelte ki, ami a közös munka kölcsönös tiszteleten alapul. Különleges időszaknak nevezte a mostanit, amikor közösen tudnak dolgozni a vidékért. 

 

A megállapodást aláíró szervezetek:

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége

Baromfi Termék Tanács

Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége

Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA

Gabonatermesztők Országos Szövetsége 

HANGYA Szövetkezetek Együttműködése

Kisgazda Polgári Egyesület

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet

Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Magyar Biokultúra Szövetség

Magyar Díszkertészek Szövetsége

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége

FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Országos Erdészeti Egyesület

Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács