Tavaly január és november között 22 százalékkal emelkedett Magyarország élőmarha-exportja 2020 hasonló időszakával összevetve – idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait legfrissebb húspiaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Az élőmarha-import nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból, Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 12 százalékkal mérséklődött, ugyanekkor értéke nem módosult lényegesen. A marhahúsimport volumene 18 százalékkal csökkent, értéke azonban 6 százalékkal nőtt. 

Az AKI adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára hasított meleg súlyban 967 forint volt kilogrammonként 2022 januárjában, ami 24 százalékos növekedés 2021 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 21, a vágótehéné 20 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára (2770 forint kilogrammonként) 19 százalékkal emelkedett 2022 januárjában az egy évvel korábbihoz képest.

Fotó: Licska Balázs

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU27 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január–novemberében, 1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael (61 ezer tonna), Hongkong (43 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (41 ezer tonna) voltak. Az unió élőmarha- és marhahúsimportja ugyanebben az időszakban 3 százalékkal elmaradt a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiségtől, 203 ezer tonna volt ( az Egyesült Királyságból származó mennyiség nélkül). A behozatal csaknem 80 százaléka Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. 

Az Európai Unióban a fiatal bika R3 kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára hasított hideg súlyban 4,53 euró volt kilogrammonként idén januárban, 24 százalékkal nőtt egy év alatt.

A tehén O3 osztályának ára 32 százalékkal, az üsző R3 osztályának ára 16 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) februárban megjelent előrejelzése szerint az USA marhahústermelése nem módosul számottevően 2022 első negyedévében az egy évvel korábbi állapotról. Az USDA szakértői most azonban a hízóbika termelői árának közel 18 százalékos és a vágótehén árának 17 százalékos növekedésére számítanak. A belső fogyasztásban és a marhahúsexportban nem várható változás, mindemellett a marhahús importja 15 százalékkal több lehet. 

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása éves alapon 2 százalékkal csökkent, borjúhústermelése nem változott 2022 januárjában.

A bika ára 9,8 százalékkal emelkedett ebben az időszakban az egy évvel korábbihoz képest. A marha- és borjúhúskivitel tavaly 17 százalékkal meghaladta a 2020-ast.

Az élő szarvasmarha exportja 59 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 45 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala nem módosult, élőszarvasmarha-importja ezzel egy időben 16 százalékkal csökkent. 

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 17 százalékkal emelkedett 2022 januárjában az előző év azonos hónapjának átlagáráról. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, mintegy 17 százalékkal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.