A 2020-ban beindított innováció célja az volt, hogy a kiváló adaptációs és stressztűrő genetikai hátterű martonvásári kukorica és őszi kalászos vetőmagok használati értékét tovább fokozzák egy speciális talajbaktérium-készítménnyel. Utóbbit a vetőmag bevonataként alkalmazzák, a csávázószer kiegészítéseként a vetéssel egy menetben juttassák a talajba, ahol kifejti hatását – közölte a Marton Genetic (MG). A termelők zöme által alkalmazott kombinált csávázású szaporítóanyag hatékonyan mobilizálja a növények számára felvehető ásványi anyagokat, kiszorítja a kórokozókat a gyökérzónából, ezáltal javul az abszolút szárazság- és stressztűrés az adott kultúrában.

„A pályázat benyújtásakor még nem tudtuk, hogy a vizsgaidőszakot az élet előre hozza, hiszen műtrágyaár-robbanás és -hiány, valamint korai aszály sújtja a mezőgazdaságot” 

– mondta a díjátadón Sándorfy András, megköszönve a martonvásári vetőmagot használó gazdálkodók bizalmát, és hogy velük együtt léptek egy nagyot a fejlődés útján. Mint kifejtette, mind a tápanyag-gazdálkodás optimalizálásában, mind az aszály okozta károk mérséklésében előnyben lesznek azok a termelők, akik a MG-cégcsoport Suparys fémzárolt vetőmagjait vetették el, alkalmazva ezzel az agrárium egy korszakváltó, martonvásári megoldását, mellyel a termelés biztonságosabbá válik.

A martonvásári termékek közül 2022-ben további hibridek és fajták kapnak kombinált vetőmagkezelést, növelik a mennyiségeket is, hogy minél többen tapasztalhassák meg a baktériumtrágyázás költséghatékony előnyeit a kiváló minőségű vetőmagok által nyújtott termésbiztonsággal együtt.

Az élelmiszer-ellátás biztonságának fenntartásához az Agrárminisztériumnak alapvetően három területen kell segíteni az ágazati szereplőket: hogy jövedelmezően gazdálkodva, a természeti erőforrásokat fenntarthatóan használva hozzanak társadalmi hasznot, azaz állítsanak elő megfelelő mennyiségű, minőségű és árú élelmiszert – mondta a díjátadón Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Ezek a célokat egyformán fontosnak, de sokszor nehezen összeegyeztethetőnek nevezte. „Éppen ezért fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció álljon rendelkezésére a lehető legkevesebb korlátozás mellett” – tette hozzá.

A díjazott biológiai vetőmagcsávázó szer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajt és a vizeket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. „Külön öröm, hogy

a díjazott agrárinnováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt” 

– mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.