„Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. A földgázárak több mint megduplázódtak, és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült. 

A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések (például gabonaexport-korlátozás) tovább növelik a működési kockázatainkat, így ammóniatermelésünket átmenetileg leállítottuk” – írta közleményében a Nitrogénművek Zrt. (Mint ismert, a Bige László tulajdonában álló cégre a kartellezés miatt rekordösszegű, több mint 11 milliárd forint bírságot szabott ki.) 

A lépést elkerülhetetlennek nevezték, és azt is közölték, hogy folyamatosan monitorozzák a helyzetet. „A Nitrogénművek Zrt. minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaintenzitású ammóniatermelés leállítása a jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt” – áll a közleményben.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

Tagjaink jellemzően nem most szerzik be a műtrágyát, a február 15-től engedélyezett tavaszi fejtrágyázáshoz már korábban megvásárolták a szükséges mennyiséget

– válaszolta a VG érdeklődésére Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa. A trágyázásra egyébként alkalmas volt az időjárás, hiszen nem volt hótakaró, és rá lehetett menni a táblákra – tette hozzá. 

Kérdés ugyanakkor, hogy a Nitrogénművek mennyi idő után tud visszaállni a termelésbe, és mikor teszi ezt, hiszen a nyári aratás után a repce- és búzatábláknak szintén szükségük lesz a nitrogénműtrágyára. 

A műtrágyaárak emelkedésének hatására a MOSZ-hoz már korábban érkeztek olyan hírek, amelyek szerint a gazdálkodók kevesebb tápanyagot fognak kijuttatni a földekre, de arról, hogy ez valóban így történt-e, az érdekképviseleti szervezetnek egyelőre nincs információja. Az akkori jelzések szerint zömében 10 százalékkal tervezték visszafogni a mesterséges tápanyagpótlást, de akadt olyan termelő, aki 50 százalékról beszélt. Az ugyanakkor biztos, hogy a Nitrogénművek még két-három hete is akciósan, több mint 20 százalék árengedménnyel kínálta a népszerű nitrogénműtrágyát, a pétisót.