Jelenleg az ágazatban nagy feszültséget okoz, hogy egy áruházlánc a keresleti piac ellenére, a szezon közepén drasztikus akcióba kezd 149 forint/kg-os árával, a dinnyét csak a vásárlók becsalogatására használva.

A NAK és az MDE megállapította:

hazánkban öt év alatt közel megfeleződött a dinnye termőterülete, az idén már csak mintegy 2600 hektáron termelik ezt a gyümölcsöt.

A korábbi években az egyes áruházláncok árletörő akciói, valamint a kedvezőtlen időjárás miatt sokan abbahagyták a termelést, illetve jelentősen kisebb területen végzik azt. Ezen a lecsökkent nagyságú termőterületen – hiába az idei, a dinnyének kedvezőbb időjárás miatti jobb átlaghozam és minőség – összességében a megelőző éveknél kevesebb gyümölcs (130-140 ezer tonna) terem.

Végre egy jó hír: mézédes a magyar görögdinnye!

Kifejezetten kedvezett az elmúlt hetek időjárása a magyar dinnyének, nagyon jónak ígérkezik az idei termés.

Collect,Watermelons,In,The,Field
Fotó: Shutterstock

Az idén a dinnyét itthon és nemzetközi szinten is keresleti piac jellemzi, ugyanis a déli országokban,

  • Spanyolországban,
  • Görögországban
  • és Olaszországban

20-25 százalékkal csökkentették a termőterületeket.

A közleményben kiemelik: a jelenlegi – kereslet-kínálat alapján kialakult – emelkedő, illetve stagnáló, 250–300 forintos hazai piaci árak mellett érthetetlen az, hogy az egyik üzletlánc (az Aldi) drasztikus akciót indít július 28-án, a szezon közepén. Ezzel kedvezőtlen árverseny indulhat el a magyarországi piacon.

Az üzletlánc 149 Ft/kg áron árulja majd a dinnyét, amelyet a NAK és az MDE szerint olcsó marketingeszköznek használ, hogy azzal becsalogassa boltjaiba a vásárlókat.

Ez az árletörő akció ellehetetlenítheti a termelőket. A szervezetek részéről remélik, hogy a lépés nem készteti a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre, hiszen a dinnyeszezon jelentős része még hátravan.

Közép- és hosszú távon csak akkor alakulhat jól a piac mind a fogyasztók, mind a dinnyetermelők, mind a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű gyümölcs kerül a boltokba, a piacokra, és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk.

Magyar forrásra állt át az Aldi

Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában – közölte június 29-én az áruházlánc, megelőlegezve, hogy így napokon belül valamennyi üzletében hazai forrásból érkező görög- és sárgadinnyét kínál vásárlói számára. Az idén az Aldi exportlehetőséget is biztosít a hazai termelőknek: a Hofer szlovéniai hálózatának kínálatába kerülhet be a kiváló minőségű magyar dinnye.

Ahogy a VG arról beszámolt, Horvátországban tízszeres áron kapják a turisták a görögdinnyét. Az aszály miatt rossz szezonra számítottak az ottani dinnyetermelők. A megérzésük nem csalt, az idén az átlagnál 20 százalékkal kevesebb termett a gyümölcsből. A minőség viszont kiváló lett.