Az extrém hőhullám miatt az idei dinnyeszezon csúcsidőszaka jócskán lerövidült, a későbbre időzített tételek is korábban érnek be – írta  a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb beszámolója szerint.

2021.08.04. Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Dinnye illusztráció az egri piacon, Egerben.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A hőség miatt a termésátlagok is sok helyen elmaradnak majd a szokásostól, van, ahol hektáronként húsz tonna a hozambeli különbség az előző évekhez képest. 

Hiánytól azonban nem kell tartani, a hazai piacok ellátása bőségesen biztosított, és elképzelhető, hogy a következő hetekben is jut majd exportra is a magyar dinnyéből. 

A FruitVeb szerint a jelenleginél alacsonyabb árakra már nem lehet számítani, ahogyan csökken a piacra érkező dinnye mennyisége, úgy kúsznak majd egyre feljebb az árak is. Az egyik fő termesztőkörzetben, Békés megyében az utóbbi napokban átlagosan kilónként 80-100 forint körül alakult a magvas, és a 115–120 forintos sávban mozgott a magszegény dinnye termelői ára. Megjegyezték, hogy az ágazat szereplői az idén – az elmúlt évekkel ellentétben – elégedettek az árak alakulásával. 

Horvátországban tízszeres áron kapják a turisták a görögdinnyét

Az aszály miatt rossz szezonra számítottak a horvát dinnyetermelők. A megérzésük nem csalt, az idén az átlagnál 20 százalékkal kevesebb termett a gyümölcsből. A minőség viszont kiváló lett.