Akár napokon belül megegyezhet Törökország és az ENSZ közvetítésével Ukrajna és Oroszország az ukrán kikötőkből induló gabonaszállítmányok újraindításáról. Ha sikerül az eltérő becslések szerint mintegy 15-20 millió tonna élelmiszer-alapanyagot kijuttatni, akkor mérséklődhet a globális élelmiszerválság és az azt elősegítő piaci sokk.

Ellenkező esetben tovább mélyül a krízis. A szakértők és a politikusok arra figyelmeztetnek, hogy 

az egekbe emelkedett globális élelmiszerárak tartósan csak az orosz–ukrán háború lezárásával normalizálódnak, 

de már egy tartós tűzszünet is mérsékelné a bizonytalanságot.

Fotó: Bloomberg

Aknamezővé vált búzamezők

A háború ellenére Ukrajna termőterületének háromnegyedén sikerült vetniük tavasszal a gazdáknak. A termelésbe vont területek számottevő részén, egyes becslések szerint 40-50 százalékán azonban lehetetlenné teszik a harcok az aratást. 

A hadiállapot miatt a gazdák jókora részét besorozták. Azoknak a termelőknek is, akiknek nem kell a fronton harcolniuk, is nehézséget okoz a betakarítás, mivel a szántóterületek egy részét elaknásították. 

A munkálatokhoz szükséges gépek tetemes része odaveszett vagy ellopták, de ahol nem sérült az infrastruktúra, ott is korlátokat emel az általános üzemanyaghiány. A háború megnehezíti a szállítást is, leginkább a harcok és a sofőrhiány miatt.

A legnagyobb problémát nem az okozza, hogy a tavalyi gabonatermés miatt szűkösek a tárolókapacitások. Az kiesése az ukrán gazdák tevékenységét lehetetleníti el, mivel nem jutnak bevételhez

– olvasható a Financial Times helyzetértékelésében. Bevétel híján az őszi kalászosok vetése gyakorlatilag lehetetlenné válik, mivel a gazdák nem tudják miből megvenni a vetőmagot, a műtrágyát, ráadásul a beszerzés a szállítási nehézségek miatt még az eredményesebb agrárvállalatoknak is kihívás.

Fotó: Bloomberg

A fejlett országok harca az árakkal

Mára egyértelművé vált, hogy csak az ukrán kikötők blokádjának feloldása mérsékli a globális élelmiszerválságot. A válság már nem csak a szegény országokat érinti, amelyek alapellátása hosszú évek óta szinte teljes mértékben az ukrán exportra épült. Ezekben a térségekben az éhezés mértéke és a következmények, a polgárháborús konfliktusok esélye és a növekvő migráció jelent veszélyt.

A fejlett országokban a háborús azon belül is a legtöbb terméknél és szolgáltatásnál gyorsabb ütemben emelkedő élelmiszerárak miatt érdemben nőhet a szegénység. 

Noha az önellátása még a korábban nem tapasztalt, a kontinens egészét sújtó aszály ellenére is garantált, ráadásul bőven jut exportra, ám az erősen romló kilátások tovább késleltetik az árak normalizálódását.

Magyarország a béke pártján

A nemzetközi szabadpiaci folyamatok befolyásolják hazánkban is az élelmiszerárak emelkedését. Az alapvető élelmiszerekre bevezetett árstop közvetlen – egyes termékeknél közvetett – hatásainak köszönhetően a magyarokat kevésbé sújtja a válság, de összességében ma már mindenki tapasztalja idehaza is az elszálló árakat. 

Noha a hazai termés a rekordmértékű aszály ellenére is bőven elegendő az ország önellátásához, látható, hogy az áremelkedés nem mérséklődik.

A kedvező európai termés ellenére továbbra sem látszik a rekordmagas globális élelmiszerárak érdemi csökkenése

Ennek oka, hogy az ukrán gabona blokádja mellett a világ két legnagyobb gabonatermesztő országa, India és Oroszország erősen korlátozza az exportot. A szűkülő kínálat okozta piaci sokk a szakértők egybehangzó véleménye szerint a háború lezárásával szűnik meg érdemben. Egyes várakozások szerint a fegyveres konfliktus elhúzódása esetén a piaci változások miatt szintén lassul az élelmiszerárak emelkedése. Az élelmiszerár-inflációt fokozza az energiapiacon tapasztalható krízis. Az adatok szerint csak az orosz–ukrán háború február végi kirobbanása óta legalább 30 százalékkal nőttek az élelmiszerárak.

Nagy István agrárminiszter ezért az Európai Unió agrárminisztereinek hétfői csúcstalálkozóján azt hangsúlyozta, 

csak a háború lezárása jelent valódi gyógyírt. Emellett olyan brüsszeli politikára van szükség, amely csökkenti a helyzet kiszámíthatatlanságát.

Kiemelten fontos az ukrajnai régiók mezőgazdasági tevékenységének stabilizálása, hiszen a világnak szüksége van az ott megtermelt javakra mind a humán élelmezésben, mind pedig az állati takarmányozásban. 

Ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, hogy az ukrán gazdák el tudják végezni a mezőgazdasági munkálatokat, 

valamint működő megoldásokat kell találni a fekete-tengeri kikötők blokádjának feloldására.