A szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára – írja az OS-nek küldött közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton magyarázata szerint a hitelmoratórium lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket.

Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld2022.07.01fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld


Mint írja, a moratóriumot a kormány az arra rászoruló agrárvállalkozások számára tette elérhetővé, akiknek a saját helyzetük mérlegelését követően lehetőségük van eldönteni, hogy kívánnak-e élni a moratórium adta lehetőséggel, vagy sem. Elvárható, hogy a Magyar Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatos félrevezető, negatív következményeket sugalló kommunikációja helyett segítse a hiteladósokra nehezedő problémák kezelését, és biztosítsa partnerségéről a bajba jutott agrárügyfeleiket.

A Magyar Bankszövetség ugyanis arra figyelmeztetett, hogy az agrárhitel-moratórium miatt romolhat a hitelt igénylők helyzete, ami pénzügyi kockázatot jelent a vállalkozásoknak. Feltételezi, hogy az agrárhitel-moratóriumról kihirdetett kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt elnehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét. A kormány 2022 szeptemberétől 2023 végéig rendelt el moratóriumot a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleinek visszafizetésére.  

 „A bankoknak, ahogy korábban is, most is lehetőségük van arra, hogy a normál banküzem részeként a szektorban tapasztalt nehézségek miatt maguk dolgozzanak ki egy kockázatkezelési eljárást, hogy az agrárügyfelek ne szembesüljenek azonnali, túlzott hiteltörlesztési terhekkel. Amennyiben a bankok időben eleget tettek volna a szektort érintő problémák banki kezelésének, akkor a hitelmoratórium intézményének felállítására nem lett volna szükség a múltban sem és most sem" – olvasható még a közleményben.