Az Agrárminisztérium 15 milliárd forintos kerettel indít új állatjóléti támogatási konstrukciót a Vidékfejlesztési program keretében a magyar baromfiágazat számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A támogatási kérelmek benyújtására 2022. november 15.–december 15. között, valamint 2023. szeptember 15.–október 15. között lesz lehetőség. Az idei évben benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egyéves támogatási időszak követ. 

A támogatás mostani egyéves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul, tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében, 

hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a támogatási kérelmet azon mezőgazdasági termelők nyújthatják be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségnek eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

Free,Range,Organic,Chickens,Poultry,In,A,Country,Farm,On, Free range organic chickens poultry in a country farm on a winter morning, germany, Free range organic chickens poultry in a country farm on a winter morning, germany
Fotó: Shutterstock

Nagy István elmondta, az uniós agrártámogatási rendszerben 

a baromfitartók számára eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával.

A feltételeket az Európai Bizottsággal való egyeztetés alapján, az uniós előírások szerint alakították ki – tette hozzá.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettős finanszírozás elkerülésére vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi-állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni az eddig ebből a forrásból támogatott állatjóléti tevékenységeket. Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési programból, majd azt követően a Stratégiai terv pályázataiból finanszírozzák. A nemzeti baromfi-állatjóléti támogatás keretei között 2022–2023 harmadik és negyedik negyedévére kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalomtól való mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víznek a biztosítására, sem a mechanikai sérülések megelőzésére.