Termelői körökből sok jelzés érkezett, hogy a korábbi időszak gyakorlatával szemben nem tudják értékesíteni terményeiket, a felvásárlást folytató gazdasági szereplők az exportakadályokra és minőségi problémákra hivatkozva hárítják el az ezzel kapcsolatos ajánlatokat – tudatta az Agrárminisztérum (AM). A tárca közleményében az is szerepel, hogy áttekintették a helyzetet mind az exportot, mind a minőséget vizsgálva. A gabona- és olajosnövény-exportnál bevezetett bejelentési kötelezettség működéséről leszögezték, hogy a kiviteli bejelentések feldolgozása a lehető legrövidebb átfutási idővel, folyamatosan működik. Az államnak eddig egyetlen esetben sem kellett élnie az elővásárlási lehetőséggel. A bejelentések kezelésének gyors átfutási ideje biztosítja, hogy az nincs befolyással a hazai piac működésére, és nem befolyásolja a gabonafelvásárlás gazdasági feltételeit. 

Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

A példátlan idei aszály az idei kukoricatermést sújtotta leginkább, a korábbi évekhez képest jóval alacsonyabb a termés mennyisége, sajnálatos módon a hazai felhasználói igények fedezésére sem elegendő – áll az AM közleményében. Gazdálkodói jelzések szerint ugyanakkor széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a kukoricánál a minőségi paraméterekre, országos toxinproblémára hivatkozva a felvásárlás meghiúsulása. Az új termés mintázása és a laboratóriumi vizsgálatok folyamatosan zajlanak, az eddig beérkezett adatokból az látható, hogy minőségi panaszok csak az ország bizonyos régióiban jelentkeznek. Valamennyi ágazati, piaci és hatósági információt egybevetve, az eddigi mérések alapján 

a bevizsgált tételek mindössze 5-15 százalékában jogosak a minőségi panaszok. 

A jelenlegi információk alapján elmondható, hogy a minőséggel kapcsolatban nem látható országos méretű probléma Magyarországon – nyomatékosította  a tárca.   

A hazai gabonaárakkal kapcsolatban a nemzetközi és hazai adatok azt mutatják, hogy a belpiaci árak követik a nemzetközi ármozgásokat, nem látható piaci zavarra utaló jel. A gabonák jegyzései a nemzetközi és hazai piacokon is enyhén mérséklődtek az elmúlt időszakban, amiben szerepet játszhat az is, hogy Európa-szerte kedvező az őszi vetések állapota.