Ingyenes jártassági tesztet, úgynevezett körvizsgálatot szervezett decemberben a magánlaboratóriumok számára a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy hatósági segítséggel ellenőrizhessék, mennyire pontosak az aflatoxin mérésére irányuló vizsgálataik. A lehetőséggel a megkeresett 78 laboratóriumból csupán 14 élt, amelyek közül hat esetben kell számottevő segítséget nyújtania a Nébihnek a vizsgálati precizitás helyreállításához – közölte a hivatal.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A körvizsgálatot az indokolta, hogy az idei forró, aszályos év különösen kedvezett a gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, ami nehéz helyzetbe hozza a tejágazatot is. A Nébih álláspontja szerint a fogyasztók egészségének megóvása érdekében – a hatósági ellenőrzések mellett – az előállítók részéről elengedhetetlenek az önellenőrző vizsgálatok. Ezek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a tej és a tejtermékek vizsgálata, amely képet ad a takarmány átlagos szennyezettségéről.

Az aflatoxinvizsgálatok megfelelő végzéséhez a Nébih ingyenesen megszervezett egy úgynevezett körvizsgálatot, jártassági tesztet. Ennek során a részt vevő laboratóriumok ismeretlen szennyezettségű tejet kaptak, amelyet a napi munkájuk során használt módszerrel kellett megvizsgálniuk. Az eredmények értékelése megmutatta, hogy a laboratórium milyen pontosan mér.

A minőségbiztosítási szempontból mértékadó lehetőséget 

78 laboratórium számára ajánlotta fel a hivatal, azonban csupán 14 vállalat élt vele. 

Az alábbi laboratóriumok vállalták a körvizsgálatban való részvételt, megmutatva, hogy számukra a pontos munkavégzés, ezáltal a fogyasztók védelme kiemelten fontos: 

Adutrade Kft.

Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft.

Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Takarmányanalitikai Laboratórium

Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. Laboratórium

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Vizsgálólaboratórium

East Milk Kft.

Eurofins Food Analytica Kft.

Kuntej Zrt.

Óvártej Zrt.

Pusztaszabolcsi Agrár Zrt.

SGS Hungária Kft. Élelmiszer-mikrobiológiai Laboratórium

Sole-Mizo Zrt. Bácsbokod

Sole-Mizo Zrt. Szeged

Tejfarm Kft. (Kisszállási Tej Kft.)

A körvizsgálat fontosságát alátámasztja, hogy a hivatalos értékelés szerint öt laboratórium nem megfelelő eredményt adott. További egy laboratóriumban ugyan a megengedett hibahatáron belül mértek, azonban alacsony eredményt adott a vizsgálat, így fals negatívként értékelték a tej szennyezettségét. Az érintett laboratóriumoknak részletes tájékoztatást, továbbá igény esetén szakmai támogatást nyújt a Nébih Nemzeti Referencia Laboratóriuma.