Hétfőn reggel elkezdődik a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy megkerülő csatornát alakít ki, amelyen keresztül a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb érhet a tóba. A sok esőnek köszönhetően a tározó vízminősége javul, a talaj telítődése miatt pedig veszteség nélkül jut el a víz a Velencei-tóba.

Velencei,Tó,,Lake,Velence,Hungary,Aerial,
Velencei tó, Lake Velence Hungary aerial
Fotó: Shutterstock

Az éghajlatváltozás és az átlagostól jelentősen elmaradó csapadékmennyiség miatt a Velencei-tó vízszintje már 2021-ben rendkívül alacsonyan alakult: szeptember 21–26. között mindössze 71 cm-re csökkent a vízállás. (Összehasonlításképpen: ebben az időszakban átlagosan 130 cm körül jellemző ez az érték.)

Az utóbbi néhány évben a tó vízpótlását szolgáló Zámolyi- és Pátkai-tározó vizének minősége oly mértékben leromlott, hogy alkalmatlanná vált arra, hogy a Velencei-tó veszélyeztetése nélkül bele lehessen azt vezetni. Kizárólag a hűvösebb őszi-téli időszakban nyílt lehetőség arra, hogy a vízminőségi paraméterek folyamatos ellenőrzése mellett megkezdődhessen a Velencei-tó lassú és óvatos vízpótlása. Ennek érdekében 2021 őszén a Zámolyi-tározóban visszatartott vízmennyiséget a szakemberek átvezették a Pátkai-tározóba, onnan pedig 2021. december 8-án kezdődött meg a vízeresztés a tóba.

Nem válik sivataggá Magyarország – VG Podcast

A folyók és a tavak tartós kiszáradása sem fenyeget.

A vízpótlást azonban 2022. február 24-én meg kellett szüntetni, mert a vízminőségi értékek azt mutatták, hogy a Pátkai-tározó vize ismét használhatatlan a tó táplálására. A Velencei-tó vízállása ekkor 100 cm volt, ami 35 cm-rel maradt el az erre az időszakra előírt minimális, 135 cm-es vízszinttől. A rendkívül aszályos nyár folyamán pedig annyira lecsökkent, hogy alulmúlta az 1949-ben mért legkisebb vízállást (63 cm) is: 2022. szeptember 19-én mindössze 53 cm-t mértek az agárdi vízmércén.

Hiába volt az átlagosnál csapadékosabb az augusztus, a szeptember és a november, a lehullott eső jelentős részét elnyelte a kiszáradt talaj, így a tó nem kapott elegendő természetes pótlást.

A Velencei-tó ma reggeli vízállása 85 cm volt. Ez 45 cm-rel van az úgynevezett téli minimum-üzemvízszint – vagyis az adott időszakra meghatározott, a tó, valamint az élővilága és használói szempontjából ideális szint – alatt. Ehhez 11,47 millió köbméter víz hiányzik a tóból.

A Pátkai-tározó vízszintje jelenleg 430 cm. A hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített minimális üzemvízszint 370 cm. A területileg illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) január 23-án megkezdi a Pátkai-tározóban rendelkezésre álló 900 ezer köbméter víz – tehát a ma mért 430 cm, illetve a 370 cm-es üzemvízszint közötti vízmennyiség – leeresztését, és ezzel a Velencei-tó vízpótlását. Erre azért mostani időpont ideális, mert az utóbbi napok bőséges csapadéka jelentősen felhígította a tározott vizet. A vízeresztés során a szakemberek helyszíni és laboratóriumi mérésekkel folyamatosan vizsgálják a tóban lévő, illetve az odaérkező víz minőségét.

Mindezzel párhuzamosan a Velencei-tó vízpótlása érdekében és a Pátkai-tározó folyamatosan fennálló vízminőségi problémáinak kezelésére a KDTVIZIG egy megkerülő csatorna és az oda vezető vízkormányzó létesítmény kialakítását végzi, aminek segítségével a vízgyűjtőn lehulló csapadék hamarabb, vízminőségromlás nélkül juthat a Velencei-tóba.

A vízpótlásra és a fenti munkálatokra az évnek ez a szakasza a legalkalmasabb, mivel a téli csapadékmennyiség képes feltölteni a talaj felső rétegeit a vízgyűjtőterületen, így

a jövőben lehulló eső és hó már csak kisebb mértékben szivárog be a talajba, nagyobb hányada eljut a tóba.

 

A Balatonnál és a Velencei-tónál voltak a legkeresettebbek a nyaralók

A nyaralók iránti összkeresletet figyelembe véve a Balaton-parti Siófok és Balatonalmádi, valamint a Velencei-tó partján található Gárdony a legkeresettebb nyaralótelepülés Magyarországon. A két tízes keresleti listára felkerült települések közül a legdrágább 1,354 millió forintos négyzetméterárral Alsóörs, amely csak az ötödik az ezer ingatlanra jutó megkeresések száma alapján, az ugyanezen a listán negyedik Paloznak a második legdrágább, 1,3 millióval.