Az Európai Unióban a mezőgazdasági termékek átlagára az előző évhez képest összességében 24 százalékkal emelkedett 2022-ben – írja az Eurostat, amely a termelői árak magasra szökésének fő okaként a globális agrárpiacok zavarát jelölte meg. Az utóbbit Oroszország ukrajnai inváziója okozta, Oroszország és Ukrajna ugyanis meghatározó exportőri szerepet tölt be például a búza, a kukorica, az olajos magvak – közülük is főként a napraforgó –, valamint a műtrágyák világpiacán. Ugyancsak fölfelé hajtotta az árakat a nagy területeket sújtó szárazság, amely a növénytermesztés hozamait csökkentette, a takarmánynövényeken keresztül pedig az állattenyésztésre is negatívan hatott. Ezeken kívül egyéb inflációs nyomás is nehezedett a mezőgazdasági termelésre, mint például az energiaköltségek, mivel az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének fokozatos megszüntetésére irányuló intézkedések szintén megemelték az energiaárakat. 

Dairy Farming in UK Impacted by Drought
Cattle eat winter feed from troughs at a dairy farm near Thame, UK, on Wednesday, Aug. 31, 2022. The drought withering Europes farms is set to drive prices for meat, milk and cheese even higher, adding to the pressures on consumers as everything else in the grocery aisle gets more expensive. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Összehasonlításképpen: 

a magyarországi mezőgazdasági termelői árak 2022-ben a KSH első előrejelzése szerint összességében az uniós átlag csaknem kétszeresével, 46 százalékkal haladták meg az előző évit. 

Az EU-ban a legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a gabonafélék ára emelkedett, de jelentősen drágult a tojás és a tej is, amelyek termelői ára 43, illetve 31 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2021-ben. A magyarországi árnövekedések ennél nagyobb mértékűek voltak, ugyanakkor Európára is igaz, hogy – a gyümölcs kivételével – minden termékcsoportnál volt áremelkedés.

Az Eurostat három fontos és intenzíven dráguló termékcsoportot jelölt meg az áremelkedések bemutatására, ezeknél pedig – a gabonaféléknél, a tojásnál és a tejnél – az látszik, hogy a termelői árak leggyorsabban Finnországban, Franciaországban és Lettországban emelkedtek.

A gabonafélék átlagárai – beleértve a búzát, az árpát, a kukoricát, a rozst és a zabot – 2021 és 2022 között minden EU-országban emelkedtek. Legkevésbé Ausztriában, Hollandiában és Lettországban, ahol 33-34 százalékkal lettek magasabbak az árak, míg leginkább Magyarországon és Finnországban, ahol 67, illetve 70 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Itthon a KSH decemberi becslése szerint a búza termelői ára várhatóan 80, az árpáé pedig mintegy 86 százalékkal volt magasabb 2022-ben, mint az előző évben. A kukorica termelői ára 54, a rozsé 89, a rizsé pedig több mint 94 százalékkal lesz magasabb a 2021-esnél.

A tojás ára is emelkedett az összes tagországban, ezen belül azonban – az agrárárak tavalyi emelkedésével összevetve – meglepően alacsony, 6 százalékos volt Luxemburgban a tojás drágulása, illetve a ciprusi és a görög árak 7 százalékos emelkedése. A másik véglet Hollandia, Belgium és Franciaország 68, 74, illetve 76 százalékos tojásár-emelkedéssel. Magyarországon ennél mérsékeltebb, 47,7 százalékos drágulást vetített előre a KSH, 

de a tojás ára itthon is érzékeny kérdéssé vált. 

A bolti árak ugyanis 2021 novembere és tavaly október között csaknem 90 százalékkal nőttek, emiatt az étkezési tojás is bekerült a hatósági áras termékkörbe. Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) termelői árakra vonatkozó adatai szerint az ársapka novemberi bevezetése előtt az év első 43 hetében a különböző termelési rendszerekből származó és méretű tojások 49,4 és 53,4 százalékos mértékben drágulva kerültek ki a csomagolóhelyekről.

Árstopbejelentés után – mutatjuk, mi történik most a tojással és a krumplival

Féktelen drágulást előzhetett meg a hatósági árazás. A tojás majdnem a duplájába kerül, mint egy éve, a krumpliért pedig a felével kell többet fizetni.

A tejáremelkedés szintén minden uniós tagállamra jellemző volt, de ugyancsak nagy szórással: Cipruson – ahol a kecsketej is kulcsfontosságú termék – mindössze 3 százalékos termelőiár-emelkedést mértek, míg Belgiumban, Litvániában és Magyarországon 50 százalékos volt az áremelkedés.

 

A mezőgazdasági termeléshez szükséges inputok és szolgáltatások átlagára is meredeken emelkedett, összességében 30 százalékkal – áll az Eurostat összefoglalójában. Ezen belül a műtrágyák és a talajjavító szerek 87, valamint az energia és a kenőanyagok 59 százalékos drágulása a legnagyobb mértékű. A magyar agrárgazdálkodók számára a termelés költségei összességében 35,3 százalékkal emelkedtek, A ráfordítások közül a legnagyobb mértékben a műtrágya és a talajjavítószer-költségek emelkedtek, több mint a duplájára (128,5 százalékkal), a takarmányköltségek 41,8 százalékkal nőttek, az energia- és kenőanyagköltségek pedig 38,4 százalékkal lettek magasabbak. 

MNB-jelentés: már jobban megéri a lengyel sajtot behozni, mint az itthonit árulni

A költségek feletti vállalati átárazás miatt jócskán megemelkedtek a vállalati profitok az elmúlt időszakban – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, miután megjelent a jegybank decemberi inflációs jelentése. Ennek alapján jövőre az 15 és 19,5 százalék között lehet éves átlagban, míg a növekedés várhatóan pozitív tartományban maradhat. Szerinte az árstopok miatt a helyettesítő termékek is egyre jobban drágulnak, és ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy tartósan magas szinten maradhatnak az árak. A jegybank várakozásai szerint 2024-re térhet vissza a 4 százalékos toleranciasávba az infláció.