A bor és szőlő ára az agrár-, illetve feldolgozott mezőgazdasági és kertészeti termékek körében tapasztalható emelkedéshez képest jóval kisebb ütemben nőtt, az áremelés pedig elsősorban az új évjáratú boroknál volt jellemző – állapították meg az elmúlt év utolsó negyedévét leíró Takarék AgrárTrend Indexet összeállító MKB Bank és a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari üzletágának szakértői. Meglátásuk szerint a szőlő-bor termékpálya helyzetét segítette, hogy tavaly erős volt a turizmus, ami növelte az eladásokat, de az orosz–ukrán háború közvetett hatásaként esetenként nehézséget okozott a palackbeszerzés.

A szőlőtermelők és a borászok számára ugyanakkor nemcsak a háború, hanem a tavalyi történelmi aszály is nagy kihívást jelentett, amit tetézett a borárak körüli helyzet – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke egy minapi rendezvényen. A köztestület tapasztalatai szerint ugyanis a kereskedelmi láncok több esetben egyoldalúan növelték árrésüket. Így a fogyasztók a borárak növekedését tapasztalták, amiből a magyar bortermelők nem részesültek – hangsúlyozta.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból valóban az látszik, hogy
gyorsult a borok polci árának emelkedése
– igaz, a statisztikai hivatal által figyelt termékek közel sem fedik le a teljes piacot, de a az egyéb borkategóriákban is érzékelhető az árak növekedése. A KSH asztali bor kategóriában, 1,5–2 literes palackos kiszerelésben méri a fogyasztói árakat – külön a fehér-, illetve a vörösborokét, valamint az 1,75 literes palackos édes fehér pezsgőkét. Ezekben a kategóriákban 2021-ben még 4,9, 6,4, illetve 2,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke, tavaly pedig a figyelt fehérborok 13,5, a vörösek 15,1, a pezsgők pedig 12,8 százalékkal drágultak.

Ezek a mértékek valóban jóval alatta maradnak az általános élelmiszerpiaci drágulásnak, de a termelői értékesítési árakénak is. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 9 százalékkal emelkedett tavaly, ezzel is csupán 24,9 ezer forintot ért el hektoliterenként. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 9 százalékkal mintegy 22 ezer forintra, a vörös- és rozéboroké pedig 7 százalékkal 28,7 ezer forintra nőtt, szintén egy hektoliterre vetítve.
A földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroknál az exportpiacokon sem sikerült nagy árnövekedést elérni, itt csupán 2 százalékkal 27,6 ezer forintra nőtt egy hektó ára, de az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési árának 5 százalékos emelkedése – amivel a hektoliterenkénti 24,6 ezer forint lett – sem nevezhető acélosnak, ahogyan az ugyanebbe a kategóriába tartozó vörös- és rozéborok 2 százalékos árnövekedése sem.
Egy évtizede nem látott gyenge szőlőtermés lesz idénA Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint indokolt lenne a jelentősebb szőlőáremelés. |
Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közé tartozó tokaji fehérborok termelői értékesítési átlagára ugyanakkor belföldön 20, az exportpiacokon pedig 19 százalékkal nőtt. Nominálisan viszont hatalmas különbség van az itthon és a külpiacokon elért átlagár között: belföldön 125,4 ezer, az exportpiacon viszont csupán 76,2 ezer forint a hektoliterenkénti átlagár.
Összességében mégis az látszik, hogy
a belpiacinál nagyobb árnövekedést sikerült elérni az exportban,
legalábbis a KSH első tíz havi adatait ismertető AKI-beszámoló szerint. Ez alapján Magyarország – gyöngyöző bor és pezsgő nélkül mért – bor-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2022-ben, az év elejétől október végéig, és mennyiségben 29, értékben pedig 28 százalékkal nőtt 2021 első tíz hónapjához képest. A borexport mennyisége és értéke is csaknem 27 százalékkal emelkedett: a 938,1 ezer hektoliteres kivitel 34,7 milliárd forint bevételt hozott. A külpiacon értékesített mennyiség 70 százalékát tették ki a lédig borok, ezek kivitele jóval az átlag fölött, 47 százalékkal, 660,1 ezer hektoliterre növekedett. A palackos borok kiszállítása 4 százalékkal, 278 ezer hektoliterre csökkent, míg a kivitel értéke majdnem 10 százalékkal 18,9 milliárd forintra emelkedett. Az ugyanakkor nem változott, hogy a külpiacokon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel mintegy 86 százalékát tették ki a tavalyi év első tíz hónapjában.
Az exporténál kisebb mértékben – az egy évvel azelőttihez mérve 2 százalékkal, közel 54 ezer hektoliterre – nőtt tavaly október végéig Magyarország borimportja. A behozott borok szinte teljes egészében palackos kiszerelésűek voltak, a lédig import csupán 580 hektolitert tett ki, a behozatal összértéke pedig 21 százalékkal, 3,6 milliárd forintra emelkedett.