Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz 1, mínusz 7 Celsius-fokos éjszakái, és átmeneti melegedés után hétfőtől ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 Celsius-fok alatti értékek is előfordulhatnak – írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Apricot Tree Blossoms After A Freezing Rain And Snow Storm, Boulder, Colorado.
Apricot Tree Blossoms After A Freezing Rain And Snow Storm, Boulder, Colorado. (Photo by Education Images/Universal Images Group via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A honlapon közölt elemzésben azt írták: 

Múlt héten pénteken többfelé 25 Celsius-fokot is mértek, majd több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe, keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul.

Hozzátették, hogy az elmúlt napokban az ország délnyugat–északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 millimétert meghaladó csapadék, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb. A talajok felszínközeli része a csapadékos tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.

Kifogy ebből a gyümölcsből Európa, csudálhatjuk az árát

Hiába volt jó termés a múlt évben az unióban található körteültetvényeken, a folyamatosan erősödő kereslet miatt egyes tagállamokban már fogyóban a készlet. Ráadásul a hiányt az olcsóbb dél-afrikai áruval sem lehet pótolni, a jégesők miatti terméskiesés a dél-afrikai exportot is visszafogja. Mindez az árak további emelkedéséhez vezethet az uniós piacon.

Az elemzés szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük.

Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repcén megjelent a virágkezdemény is, ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét megcsípi is a hideg, könnyen regenerálódik

– írták.

Ezzel szemben viszont a gyümölcsöket jelentősen lepusztította a fagy. A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. 

A gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak.

Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack-termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

A folytatásban átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés érkezik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Csütörtökön és pénteken várható még csapadék, majd már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél.