A mezőgazdaság és az élelmiszeripar – így a baromfiágazat – legfontosabb feladata, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható élelmiszerekkel lássa el a fogyasztókat. Mindezt sérthetik azok a javaslatok, amelyeket az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya tartalmaz. A hivatal dokumentuma a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat az Európai Bizottság számára. 

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az EFSA-ajánlások kizárólag állatjóléti szempontokat vesznek figyelembe, de a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményekkel nem számolnak.

Chicken,Hatching,Eggs.,The,Lifestyle,Of,The,Farm,In,The Chicken hatching eggs. The lifestyle of the farm in the countryside, hens are hatching eggs on a pile of straw in rural farms, fresh eggs from the farm in the countryside.
Fotó: Tetiana Leman

Az EFSA-tanulmány súlyos anomáliáira az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is felhívta a figyelmet. 

Az EFSA például a brojlercsirkék állománysűrűségét drasztikusan, irreális szigorral csökkentené.

Az ajánlás több mint 70 százalékkal csökkentené a jelenlegi értéket, ami az állattartásban fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene. Az AVEC megállapításai szerint az EFSA-tanulmány – például az EU-konform ketreces rendszer betiltásával – hasonlóan fenntarthatatlan helyzetet idézhet elő a tojástermelésben is.

Az EU világszinten már most is az egyik legszigorúbb követelményrendszert alkalmazza az európai baromfitermelésben mind az állatjólétet, mind az élelmiszer-biztonságot tekintve. Ráadásul úgy, hogy ugyanezen követelményeket nem ellenőrzi a harmadik országból behozott termékek esetében.

A BTT és a NAK szerint az új javaslatban szereplő, nem piaci (hanem jogszabályi) alapon történő változtatásnak számtalan negatív hatása lehet. A folyamatosan szűkülő erőforrások (termőföld, víz, takarmány, energia stb.) felhasználása pazarlóbbá válna, csökkenne az egységnyi termék-előállítás hatékonysága és versenyképessége, továbbá a környezetterhelést és a költségeket drasztikusan növelné.

Összefoglalva: a baromfiágazat a jövőben drágábban, kevesebbet, nagyobb környezeti terhelés mellett, nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal állítana elő alapvető termékeket. 

Ennek következtében egy fenntarthatatlan termelési modell jönne létre, amely ellentétes a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapfeladatával, valamint a fogyasztói és társadalmi érdekekkel.

Az európai fogyasztók és termelők érdekeit és biztonságát a harmadik országokból érkező importélelmiszerek uniós követelmények szerinti szigorú ellenőrzése szolgálná.

A BTT és a NAK határozottan ellenzi az EFSA-tanulmányban szereplő ajánlásokat.