Eduard Heger (képünkön) megbízott szlovák kormányfő rendkívüli ülést hívott össze hétfőre a gabonafélék és élelmiszerek Ukrajnából történő behozatalával kapcsolatban. A parameter.sk cikke szerint hétfőn tárcaközi egyeztetésre kerül sor, amely keretén belül a mezőgazdasági és egyéb termények Ukrajnából történő behozatalának megoldásaival foglalkoznak majd. 

Slovak Prime Minister Eduard Heger addresses a press conference as part of the European People's Party (EPP) in the EU Parliament meeting in Vienna, Austria on December 8, 2022.
Fotó: AFP

A földművelésügyi minisztérium felhívta rá a figyelmet, hogy a szolidaritási folyosók megőrzése mellett kimerített minden törvényes és illetékes lehetőséget az Ukrajnából történő szabályozásával kapcsolatban, amelyek eredetileg harmadik országokba történő gabonakivitelre irányulnak, de nagy mennyiségben európai raktárakban végzik, és piaci destabilizációt okoznak az EU-tagországokban - írta a szlovákiai magyar nyelvű portál. 

Szombaton Lengyelország és Magyarország is csatlakozott az Ukrajnából származó gabona és egyéb élelmiszerek behozatalának tilalmához. Nem késett sokat a válasz sem.