Elfogadhatatlanok Lengyelország és Magyarország egyoldalú kereskedelmi intézkedései, mivel a kereskedelempolitika az kizárólagos hatáskörébe tartozik – jelentette ki vasárnap az Európai Bizottság szóvivője, miután a két ország a helyi gazdák védelmében a gabonafélék és más élelmiszerek Ukrajnából való behozatalára vonatkozó tilalmat jelentett be.

Hozzátette, ilyen kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú az EU-n belüli valamennyi döntés összehangolása.

Harvesting Of Wheat In The Kyiv Region
Fotó: AFP

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy miután az orosz invázió blokkolta a fekete-tengeri kikötőket, az Európai Unióban termeltnél olcsóbb ukrán gabona a logisztikai szűk keresztmetszetek miatt nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban, ami csapást jelentett a gazdákra nézve.

A helyzet pedig a parlamenti választás évében lépéskényszerbe hozta a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, mivel feldühítette a vidéki területeken élőket, ahol a PiS támogatottsága általában magas.

A tilalom teljes, beleértve a Lengyelországon keresztüli tranzitot

 – írta Waldemar Buda fejlesztési és technológiai miniszter a Twitteren, hozzátéve, hogy tárgyalásokat folytatnak az ukrán féllel egy olyan rendszer kialakításáról, amely biztosítja, hogy az áru áthaladhasson Lengyelországon, de ne kerülhessen a helyi piacra.

Eközben az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium már szombaton közölte, hogy a lengyel tilalom ellentmond a két ország exportmegállapodásainak, és tárgyalásokra szólított fel a kérdés rendezése érdekében.

 

Az ukrán és a lengyel miniszter hétfőn találkozik Lengyelországban, és a megbeszéléseken a tranzitmegállapodás kerül majd a középpontba – írja az Ukrinform ukrán állami hírügynökség.

 

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter vasárnap kijelentette, a tilalomra azért volt szükség, hogy 

felhívja az EU figyelmét azoknak a további döntéseknek a szükségességére, amelyek biztosítanák, hogy az Ukrajnából származó termékek ne ragadjanak Lengyelországban.

Ukrajna mezőgazdasági termékeinek nagy részét, különösen a gabonát főként fekete-tengeri kikötőin keresztül exportálja, amelyek blokkolását júliusban oldották fel az Ukrajna, Törökország, Oroszország és az ENSZ közötti megállapodás értelmében.

Az ukrán minisztérium szerint havonta mintegy 3 millió tonna gabona hagyja el Ukrajnát a fekete-tengeri gabonafolyosón keresztül, míg az európai kikötőkbe csak legfeljebb 200 ezer jut el lengyel területen keresztül.

Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszter ellenben a hétvégén arról beszélt, hogy havonta 500-700 ezer tonna különböző mezőgazdasági termék lépi át a lengyel határt, köztük gabona, növényi olaj, cukor, tojás, hús és más termékek.

A szintén szombaton, de valamivel később elrendelt magyar tilalom átmeneti jellegű, és június 30-ig tart. Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: 

ez az idő elegendő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének és a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

A bolgárok után utcára vonultak a román gazdák is – Nem tetszik nekik a brüsszeli gabonapolitika

A Romániának szánt 10 millió eurós uniós támogatást a termelők a károk mértékéhez képest nevetségesen kevésnek nevezték.