A brüsszeli testület bejelentése szerint a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas inputköltségek, valamint a különféle piaci és kereskedelmi problémák által sújtott európai mezőgazdasági termelők számára kidolgozott új támogatási csomag 100 millió eurót irányoz elő öt, Ukrajnával szomszédos tagállam számára, hogy enyhítse ezek termelőinek logisztikai és értékesítési gondjait, amelyeket az ukrán gabona nagymértékű importja idézett elő. 

20220905 
Mezőgazdaság 
aszály  szárazság
kukorica  

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A tavalyi aszály is indokolja a kompenzációt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az összegből Magyarországnak 15,93 millió, Bulgáriának 9,77 millió Lengyelországnak 39,33 millió, Romániának 29,73 millió, Szlovákiának 5,24 millió eurót különítettek el.

A fennmaradó 330 milliós összeget a többi 22 tagállam között osztják el. Mindkét támogatási csomag kifizetéseit az idei év végéig kell teljesíteni. 

Az érintett tagállamoknak értesíteniük kell a bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, a támogatás elosztását meghatározó feltételekről, valamint a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak az elkerülése érdekében hozott óvintézkedésekről.

A közvetlen pénzügyi támogatás mellett 

a testület közös agrárpolitikai alapok nagyobb összegű előlegfizetésének engedélyezését is javasolja.

A kifizetések akár 70, valamint az állattartáshoz kapcsolódó vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát már október közepétől a gazdálkodók rendelkezésére bocsáthatnák, hogy javítsák pénzforgalmi helyzetüket.

Nagy István: szeptember 15. után is tiltani kellene az ukrán gabona behozatalát

A cél a hagyományos tengeri szállítási útvonalak bővítése.