Az Ukrajnából a szomszédos országokba irányuló egyes mezőgazdasági termékek behozatali tilalmának szeptember 15-ig tartó hatályát meg kellene hosszabbítani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Varsóban, lengyel hivatali kollégájával, Robert Telusszal közösen tartott sajtóértekezleten.

Harvesting Of Wheat In The Kyiv Region
Fotó: Makszim Marusenko

Nagy István méltatta az öt uniós tagállam – Lengyelország és Magyarország mellett Bulgária, Románia és Szlovákia – közös fellépését az ukrán gabonaügyben. A közös akaratérvényesítésnek köszönhetően ma már nem nemzeti, hanem európai uniós intézkedések hatására tudjuk védeni határainkat és a gazdáinkat – emelte ki.

Mindez azonban ideiglenes helyzet, amely jelenleg szeptember 15-ig van érvényben

– tette hozzá. 

Robert Telus miniszterrel abban egyeztek meg, hogy ez a határidő túl rövid, hiszen például a kukorica aratása akkor még sok esetben tart, ezért mindenképpen hosszabbítást szeretnének elérni. 

Közölte továbbá: lengyel kollégájától arra kért mandátumot, hogy a török féllel új gabonakiviteli tengeri útvonalak megnyitásáról tárgyalhasson a meglévő három fekete-tengeri kikötő mellett. 

Úgy látta: a jelenlegi szolidaritási útvonalak nem teljesítik szerepüket, mivel a termékek az Ukrajnával szomszédos országokban maradnak. 

Korábban 40-50 tonna gabona maradt nálunk, most 2,5 millió tonnáról van szó

– érvelt az agrárminiszter. 

A cél az, hogy bővüljön a hagyományos tengeri szállítási útvonal, amelyen most az ukrán termékeknek csak a 12 százaléka megy ki

– mondta. Ezzel csökkenne a nyomás a szárazföldi útvonalon, és csökkenne az EU belső piacaira nehezedő nyomás is.

Fontosnak nevezte az öt uniós tagállam együttműködésének fenntartását és bővítését. Robert Telus fontosnak ítélte a fekete-tengeri út bővítésére irányuló magyar kezdeményezést, amelyet Varsó támogatni fog. Egyúttal aláhúzta a szárazföldi szállítási útvonalak fejlesztésének szükségességét.

Telus elismerően beszélt a magyar fél érdemeiről a gabonaügyben létrejött öt tagállami koalíció létrehozásában. E szövetség fellépése nélkül az Európai Bizottság (EB) egyáltalán nem látná a problémát – jegyezte meg.

A lengyel miniszter is hangsúlyozta, hogy fontos e szövetség fenntartása.

Ha ma nem kényszerítjük rá az EB-t, hogy ennek kezelésére valódi eszközöket dolgozzon ki, a probléma visszaüt

– jelentette ki.

Közölte továbbá: a magyar kollégájával megállapodtak abban, hogy közös találkozót szerveznek Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszterrel, hogy közös megoldásokat keressenek a gabonaimport problémájának megoldására.