A napokban nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament az Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége című jelentést, amely meghatározza az EP mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját. A jelentést a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége), az európai agrárium szereplőit tömörítő szervezet maximálisan támogatja, az világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg.  A COPA-COGECA, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is határozottan kéri az EP-t, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről szóló közelgő szavazások során legyen következetes, és az elfogadott jelentéshez hűen szavazzon – írja közleményében a NAK.

Hiányos az Európai Bizottság agrárstratégiája.
Fotó: Pesti Tamás

A jelentés az európai gazdatársadalom előtt álló összes alapvető problémával foglalkozik, továbbá olyan előremutató politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság agráriummal kapcsolatos stratégiáiban. 

Ilyen az elöregedő agrárium generációs megújulására helyezett hangsúly, az agrárinnováció, az új termesztési technikák, a műtrágyákkal és az öntözéssel kapcsolatos stratégia, a fehérjeterv és az állattenyésztés szerepének kérdése.

A jelentés a zöld-agrárátállással kapcsolatos ambíciók koherenciáját is taglalja, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretek között nem biztosítható a hatástanulmányokkal nem is megalapozott mezőgazdasági Green Deal finanszírozása, fenntarthatósága. Foglalkozik továbbá a Green Deal és az kereskedelempolitikájának összhangba hozásával, amire az agrárszervezetek szerint a két stratégia nem fordít kellő figyelmet. A jelentés rámutat és kiegészíti a Zöld Megállapodás hiányosságait, és a megvalósíthatatlan sötétzöld álmoknál értelmesebb és fenntarthatóbb keretet javasol az európai mezőgazdasági ágazat számára. 

Az EP képviselőinek a jelentésben szereplő logikus érvekhez hűnek kellene maradniuk akkor is, amikor az Európai Bizottság olyan javaslatokat próbál keresztülvinni, mint például a növényvédő szerek, műtrágyák használatának radikális korlátozása, amelyek ellehetetlenítenék a mezőgazdasági termelőket – írja közleményében a NAK.

Az Európai Bizottság stratégiája súlyos következményekkel járhat az élelmiszer-termelésre

A termelés átlagosan 10-20 százalékkal csökkenne, egyes növénykultúráknál pedig 30 százalékos is lehet a visszaesés.