BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zűrös helyzet: árcsökkentésre próbálják rávenni a borászokat a kiskereskedelmi láncok

Nagy a nyomás a kiskereskedelmi láncok részéről a borpiacon – értesült a Világgazdaság. A bor- és szőlőtermelők számára ugyanakkor most nemhogy az ármérséklés, de az áremelés elmaradása is végzetes lehet.

Érkeznek a megkeresések a kiskereskedelmi láncoktól, amelyek arra próbálják rávenni a borászokat, hogy csökkentsék az átadási áraikat – számolt be a Világgazdaságnak több borász, illetve borászati cég vezetője. Elmondásuk szerint a kereskedelmi láncok azzal érvelnek az árcsökkentés mellett, hogy vannak olyan nyersanyagok, amelyeknél elkezdődött az árcsökkenés, és ezért az azokból készült élelmiszerek elkészítésének költsége is alacsonyabb lett. A bor, és az áremelkedések, valamint az utóbbi hónapok árcsökkentéseinek alkalmával legtöbbet emlegetett tej és tejtermékek között viszont lényeges különbség van: a borászok nem emeltek olyan mértékben átadási árat, mint a tejfeldolgozók, sőt, még annyival sem növelték az áraikat, mint amennyivel a bekerülési költségeik növekedtek. Így nem is tudnak most engedni – érvelnek. 

20220212  Keszthely 

Kóstold körbe Bor & Gasztro fesztivál. 

Fotó: Katona Tibor KT
Zalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor / Mediaworks

Ahogyan az a KSH hivatalos adataiból is látszik, a

bor és a pezsgő árnövekedésének dinamikája hasonló volt, ugyanakkor a drágulásuk később kezdődött, és annak mértéke jóval alatta maradt az alapvető élelmiszerekének.

Ugyanakkor több borász is arról számolt be, hogy egy-egy konkrét termékének a beszállítói az árát csak a borpiaci átlagnak megfelelően emelte, az üzletekben viszont ugyanazt annak többszörösével drágítva, egyes esetekben akár 50 százalékkal is magasabb áron kínálták. Előfordult olyan is, hogy ezt a terméket „akciózta vissza” a lánc.

Fogyasztói átlagárak növekedése
A borárak emelkedése lényegesen lemaradt az egyéb termékekétől.

A másik fontos szempont, ami a jelenlegi helyzetben szintén inkább az áremelés felé mutat, hogy a termékeik jelentős része nem azonnal kerül a piacra, a borokat és a pezsgőket hosszabban, sok esetben több évig kell érlelni. Ezt az időszakot, illetve a készülő terméket pedig finanszírozni kell, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben szintén jelentős többletterhet jelent. Többek szerint, ha rájuk erőltetik az árcsökkentést, sőt, akár csak azt, hogy ne emeljenek még kismértékben sem árat, akkor az a haszon vész el, amiből megélnek a borászok, ezért nekik ezt a termékláncban tovább kell hárítaniuk, amit csak a szőlőtermelők felé tehetnek meg. 

A lakiteleki Őszköszöntő Szüreti Nap keretében, a Hungarikum Ligetben található Magyar Borok Katedrálisának ünnepélyes megnyitója, felszentelése.Képen: Frittmann János borász (Frittmann Borászat)

Frittmann János, a HNT kedden megválasztott elnöke. Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A polcokon jobban drágult a bor, mint a pincékben

Túlteng a lédig (tartályos) borok aránya a magyar exportban, és az általános áremelkedés mértékéhez képest szerényebb drágulást tudtak elérni a borászok.

Márpedig a szőlészetben már az elmúlt időszak költségnövekedése előtt sem volt tartalék. Egyik borász úgy fogalmazott, hogy megígérték a szőlőtermelőknek az idei szőlőáremelést, és ha most egy esetleges borárcsökkentés után vissza kellene mennie hozzájuk, hogy mégsem tudja a szőlő átvételi árát emelni, félő, hogy sokan felhagynának a termeléssel és kivágnák a tőkéket, vagy egyszerűen csak nem művelnék meg. Már most is elég gyakori, hogy a műveletlen szőlőkről a szomszédos területekre terjednek át a betegségek, ami ellen védekezni kell, tovább növelve ezzel a szőlőtermelés költségeit. A megkérdezett borászok szerint szinte borítékolható, hogy a következő egy-két évben több száz hektárral csökken a hazai szőlőterület – ami a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikája szerint 56 265 hektár volt 2022-ben.  

Tokajban a legnépszerűbb idén a zöldszüret

A Világgazdaság információi szerint a borvidékek közül a legnagyobb arányú, a termőterület 15 százalékát kitevő mértékű zöldszüretet jelentettek be Tokaj-Hegyalján.

Hozzánk nem érkezett a kereskedőktől árcsökkentési igény, de most épp ellentétes irányban kellene mozogniuk az áraknak, és a borászoknak kellene árat emelni. Az elmúlt évben ugyanis csak az anyagjellegű költségeik 35-40 százalékkal növekedtek, miközben átadási áraikat legfeljebb 10 százalékkal tudták emelni – mondta a Világgazdaságnak Frittmann János, a HNT kedden megválasztott elnöke. 

Az új HNT-elnök beszélt arról is, hogy a körforgásos gazdálkodás érdekében bevezetendő szabályok a borászokat is érintik, de még nem tudják, milyen mértékben. Erről csak találgatni tudtak a Világgazdaságnak, a legtöbben 50-80 forint körüli palackonkénti várhat teherről beszéltek, és arról, hogy nem tudják, hogyan tudják ezt majd kigazdálkodni. Az új elnök válságosnak minősítette a borászat helyzetét, az egyes borászatoknál a jelenlegi körülmények között el fog tűnni a nyereség, vagy növekszik majd a veszteség – érzékeltette a helyzet kritikusságát. 

Váltás a HNT élén

Frittmann Jánost, az eddigi szakmaközi ügyekért felelős alelnököt, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökét választotta elnöknek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A korábbi elnök Légli Ottó küldöttnek sem jelöltette magát. A szakmaközi ügyekért felelős alelnök Varga Máté lett, míg a pénzügyekért felelős alelnöknek ismét Pál Sándort választották. A HNT elnökségébe borászati küldöttként Koch Csaba, Laczkó Gábor, Schmidt Győző és Pál Sándor került be, míg szőlészeti küldötteknek Bock Józsefet, Borbély Tamást, Molnár Pétert és Varga Mátét választották. A tanácson belül a borász szekció vezetője Schmidt Győző, a szőlészé pedig Molnár Ákos lett.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.