Agrár

Jó hír Kijevnek: nagyobb mennyiségben exportálhatnak az ukrán gabonából

Románia a jelenlegi havi kétmillió tonnáról négymillió tonnára növeli az ukrán gabona exportját.

A Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonamennyiség megduplázásáról állapodtak meg Románia, Ukrajna, Moldova, az és az Egyesült Államok képviselői – jelentette be a romániai Galacon tartott találkozó eredményeit összegezve pénteken Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter. 

A résztvevők annak kapcsán kerestek alternatív útvonalat az ukrán élelmiszer-kivitelre, hogy az elmúlt hetekben Oroszország dróntámadásokat intézett Ukrajna folyami kikötői, a Duna-parti Reni és Ismail ellen. Grindeanu szerint a Sulina-csatorna (a Duna-delta Romániához tartozó középső ága) maradt az egyedüli használható vízi út az ukrajnai áruforgalom számára, ugyanakkor a romániai szárazföldi – vasúti és közúti – infrastruktúra fontosságát is hangsúlyozta. A román miniszter azt ígérte, hogy Románia a jelenlegi havi kétmillió tonnáról négymillió tonnára növeli szállítási kapacitását a közeljövőben. 

Workers open the hatches of a wheat transporting train car to be downloaded to a silo at "COMVEX" grain terminal in Constanta harbor, Romania on July 31, 2023. Since the beginning of the war in neighbouring Ukraine, Constanta, the largest port for cereals in Europe, has been on a race to adapt to the growing influx of Ukrainian grain. In this year's first six month, it registered a traffic of 7.5 million tons of Ukrainian grain compared to 8.7 million tons for all of last year. Romania and four other EU members have asked for the extension of the ban on the domestic sale of Ukrainian grain products, currently set to expire on September 15. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó: AFP

A pénteki találkozó után tartott sajtótájékoztatón Olekszandr Kubrakov ukrán újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettes az ukrán kikötők elleni sorozatos orosz támadásokról beszélt. Kiemelte: július 17., a fekete-tengeri orosz–ukrán gabonaegyezmény felmondása óta Oroszország több mint 200 ezer tonna ukrán gabonát semmisített meg, olyan mennyiséget, ami szerinte egymillió lakos élelmezésére is elegendő lenne egy életen keresztül. Az ukrán kormányfőhelyettes elítélte, hogy Oroszország az éhezést fegyverként próbálja használni.

Vladimir Bolea, Moldova mezőgazdasági és élelmiszeripari minisztere rámutatott: a találkozón országa vasúti és hajózási infrastruktúrájának fejlesztéséről is egyeztettek, mivel az fontos előrelépést hozhat mind az ukrán, mind a moldovai exportőrök termékeinek kiviteléhez. Jelenleg ugyanis a moldovai exportőrök is minden árujukat közúton viszik a romániai konstancai kikötőbe, akárcsak az ukrajnaiak. Mint mondta: minden Moldovának nyújtott segítség Ukrajnát is segíti, és minden Ukrajnának nyújtott segítség Moldovát is segíti. 

Magda Kopczynska, az Európai Bizottság mobilitási és közlekedési főigazgatóságának vezetője leszögezte: az EU elítéli az ukrán kikötői infrastruktúra elleni orosz támadásokat, amelyek életeket sodornak veszélybe, és Ukrajna exportképességének csökkentésével a világ élelmiszer-biztonságát veszélyeztetik. Elmondta: 

az EU a tavaly májusban létrehozott szolidaritási folyósókon keresztül 2023. június végéig 82 millió tonna, 33 milliárd euró értékű termék exportjához, és 29 millió tonna, 60 milliárd euró értékű termék importjához segítette hozzá Ukrajnát. 

Az uniós tisztségviselő szerint Ukrajna a gabonaexport 60 százalékát a szolidaritási folyosókon keresztül bonyolította le, ezek közül pedig a Dunán és konstancai fekete-tengeri kikötőn keresztül vezető útvonal bizonyult a leghatékonyabbnak. 

 

Az EU júniusban 250 millió eurós támogatást ítélt meg Ukrajna és Moldova számára a határátkelők infrastruktúrájának fejlesztésére

 

– tette hozzá. 

A találkozón az Egyesült Államok képviseletében Jim O’Brien, az amerikai külügyminisztérium szankciókért felelős koordinátora vett részt, rámutatva, hogy a szolidaritási folyosókon keresztül, Ukrajna, Moldova, Románia, az EU és Amerika összefogása révén a jelenlegi körülmények között is biztosítható az ukrán gabona kijuttatása a világpiacra. 


 

Románia Moldova ukrán gabona
Kapcsolódó cikkek