A növényházi termesztésnek köszönhetően már a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a paradicsomtermés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között – állítja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A szakmai szervezetek szerint a legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna-termés ráncosodása vírus (ToBRFV) jelenléte okozza a gazdálkodóknak. Az étkezési paradicsomot zárt termesztőberendezés alatt termesztik a gazdálkodók, jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban. Az utóbbi években a támogatásoknak és kedvező hitellehetőségeknek köszönhetően több mint 110 hektárral nőtt a korszerű növényházi paradicsom területe, így ma több mint 310 hektáron folyik paradicsomhajtatás az országban.

20190812 Zalaszentjakab 
Nagy Nándor mezőgazdasági őstermelő.
Fotó : Szakony Attila SzA. 
Zalai Hírlap
Áprilistól teljesen el tudják látni a hazai piacot a magyar termelők.
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a hazai üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos az egyéb típusok, főként cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is. Az ilyen típusú paradicsomok csomagolásain megtalálhatók a fajtanevek, így ebben a szegmensekben egyre többen választhatnak tudatosan a termékek közül. 

A hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől önellátók vagyunk egészen a tél beköszöntéig. 

A késő tavaszi időszakban annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig exportra is jut a hazai is a paradicsomból. 

Az mennyisége évről évre nő, a 2022-es évben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottunk a külpiacokra, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot Csehországba, Szlovákiába és Romániába exportáltuk. A jövőben várhatóan a fürtös paradicsom mellett a koktél- és cseresznye típusú paradicsomok kivitele is bővülni fog. 

Több magyar zöldség kerülhet a boltok polcaira

Új, több mint tízezer négyzetméteres logisztikai központtal erősítenek a szentesi zöldségtermelők: a DélKerTÉSZ csarnoka mintegy 3 milliárd forintból épült fel.

Bár a legkorszerűbb, termálvíz fűtésű üvegházakban már megjelent a téli termesztés, de ebben az időszakban jellemzően még az dominál. Az elmúlt évben tovább csökkent a hazai paradicsombehozatal: 2022-ben mintegy 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltokba, mint egy évvel korábban, a legtöbbet Spanyolországból importáljuk.