Összesen kilenc európai piacon indítja el a promóciós kampányát a GEPC Promo (European Mushroom Growers Promo Group) az ezredfordulón született korosztálynak: Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban. Az 5 millió eurós kampány három év alatt várhatóan 28 millió eurós forgalomnövekedést eredményez – derült ki a csoport közleményéből.

20221006 DebrecenA gombászás egy kaland, egész napos program.Piaci körútunkon beszélgettünk fajtákról, főzésről, természetjárásról, s előkerült néhány gyilkos galóca is.Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari NaplóKépen: Tolnai István árus 20221006 Debrecen

A gombászás egy kaland, egész napos program.
Piaci körútunkon beszélgettünk fajtákról, főzésről, természetjárásról, s előkerült néhány gyilkos galóca is.
Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló
Képen: Tolnai István árus
Hazánkban is nagy a kínálat a jó minőségű magyar gombákból.
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban. Megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, rendkívül fenntartható, semmi sem hiányzik, az európai gomba egy valódi kincs.

Az európai gombatermesztés, egy dinamikusan fejlődő ágazat

Európai gombatermelő ágazat éves forgalma több mint 1,5 milliárd euró.

Az ágazatot a nagyfokú önellátás jellemzi, amely különösen jól alkalmazkodik az új felelős fogyasztói trendekhez, támogatja a helyi munkaerőpiacot, megelőzi az élelmiszerhiányt, és minőségi és kedvező árú élelmiszereket kínál. Lengyelország és Hollandia (a teljes európai termelés több mint 50 százaléka) a legnagyobb európai gombatermesztők, szorosan követi őket Spanyolország.

A csiperkegomba a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta.

Három évvel ezelőtt, 2020-ban a termelés megközelítette az 1,064 millió tonnát, amelynek 64 százaléka a frissáru piacra, 36 százaléka pedig feldolgozásra került. A gombatermesztés jelentős beruházásokat igényel, de ezek a számok az elmúlt években viszonylag stabilak maradtak. Ez a mintegy 2900 európai termelőt jelentő ágazat a foglalkoztatás szempontjából is nagyon fontos, több mint 40 ezer közvetlen munkahelyet biztosít, különösen a vidéki területeken.

20201015 PinkamindszentHorváth István gombász  Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe 20201015 Pinkamindszent
Horváth István gombász  
Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
A vadonból a jól képzett gombászokon keresztül vezet az élelmiszer útja a boltok polcaira.
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe 

Fontos megjegyezni, hogy a friss gomba értékesítésének 70 százaléka kiskereskedelmi láncokon keresztül történik, főként hipermarketekben és szupermarketekben. A fennmaradó 30 százalék a vendéglátóipar felhasználást szolgálja. Az elmúlt években mind a kiskereskedők, mind az éttermek által fizetett felvásárlási ár nagyon stabil maradt, körülbelül 3 euró/kg körül mozgott. Ami még fontosabb, hogy a lánc egyik végétől a másikig a termesztett gombák láncolata, a fenntarthatóság mintapéldája, amely a termelési módszerekben mutatkozik meg.

Van okunk szeretni az európai gombát

Hollandiában és Belgiumban a fogyasztók egyre jobban aggódnak az élelmiszerek minősége, eredete és fenntarthatósága miatt. Egyharmaduk igyekszik minél kevesebb húst fogyasztani, 70 százalékuk pedig drasztikusan csökkenteni szeretné húsfogyasztását. A gomba ideális termék a mai fogyasztók változó igényeinek kielégítésére. Egyrészt az egészségügyi szakemberek által ajánlott friss gyümölcsök és zöldségek közé tartoznak, másrészt az európai gomba egész évben megfizethető és bármely étrendbe beilleszthető. Végül, de nem utolsó sorban, helyben és fenntartható módon, korlátozott vízfelhasználással termesztő. A gomba azonban leginkább az ízélvezetről szól: ínyenc termék, amelyet jellegzetes földes és húsos ízvilág jellemez. A csiperkegombától kezdve a portobellón át a shiitake-ig az európai gombák fantasztikus alapanyagok, amelyek bármely ételt gazdagabbá tesznek.