Elhibázott volt az ukrán mezőgazdasági termékek vámjának eltörlése, az EU becsapta a gazdákat, visszaélt a szolidaritásukkal, a gazdák jó szándékával, hogy a háború sújtotta ukrán gazdálkodók terményei eljussanak a szintén nehéz sorsú afrikai embereknek – írta Ursula von der Leyennek szóló nyílt levelében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Az Európai Bizottság elnökén egyebek mellett azt is számon kérik, hogy az átgondolatlan intézkedések miatt az ukrán gabona letarolta a kelet-közép-európai piacokat, óriási bizonytalanságot, a termelői árak drasztikus zuhanását okozva. A tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán termények komoly problémákat okoztak nálunk és az Ukrajnával határos frontországokban. 

A magyar gazdák legalább 300 millió euró veszteséget szenvednek el csak az őszi búza esetében, 

miközben a többi terménynél sem jobbak a kilátások.

Záhony, 2023. szeptember 17.Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kam ara szervezte.MTI/Balázs Attila Záhony, 2023. szeptember 17.
Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.
MTI/Balázs Attila
Kemény fellépést ígértek a gazdálkodók szeptember 17-én.
Fotó: Balázs Attila

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy az importtilalmat hazánk és több más érintett ország kérése ellenére sem hosszabbították meg, a fejünk fölött döntöttek, olyan indokokra hivatkozva, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Az Európai Bizottság ezzel elárulta az uniós polgárok élelmezésbiztonságát szavatoló gazdákat” – áll a levélben 

Az importtilalom feloldása nem a háború sújtotta ukrán népnek nyújt segítséget, hanem a nemzetközi nagytőkések érdekeit szolgálja. A tíz legnagyobb ukrán mezőgazdasági termelővállalkozásból 9-et ugyanis nem Ukrajnában jegyeztek be, hanem amerikai és nyugat-európai tőkealapok érdekeltségeibe tartoznak. 

A levél aláírói szerint felháborító, és teljesen torzítja a versenyt, hogy a miközben az EU-ban a gazdáknak rendkívül szigorú környezetvédelmi, állatjóléti feltételeket írnak elő, az unióba érkező importnak nem kell megfelelnie ezeknek a szabályoknak.

Ukrajnában olyan módszerekkel állítják elő a termékeket, amelyeket az EU-ban rég betiltottak, bizonyos növényvédő szerektől egyes állattartási technológiákig. 

Mindezek alapján követelik, hogy:

  • a nemzetközi nagytőkések támogatása helyett szakmai alapon hozzák meg a döntéseket, ismét rendeljék el az ukrán gabona behozatali tilalmát, és terjesszék ki azt a többi agrár- és élelmiszeripari termékre is; 
  • dolgozzanak ki olyan, hosszú távon is hatékony megoldást, amely segíti az ukrán termékek eljutását a hagyományos piacaikra; 
  • tegyenek piacstabilizáló lépéseket, valamint kompenzálják a magyar gazdák veszteségeit – a jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció nem nyújt érdemi segítséget;
  • az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó környezetvédelmi, növényegészségügyi előírásokat.

Egyúttal jelzik: támogatják a magyar kormány döntését , hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította és más ukrán termékekre – így a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra – is kiterjesztette a behozatali tilalmat, ugyanis az Ukrajnából érkező nemcsak a gabona-, hanem más termékpályákon is súlyos problémákat okozott. Arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy képviselje a tagországok, a kelet-európai, köztük a magyar gazdák és az uniós állampolgárok egyértelmű érdekeit, és azokat szem előtt tartva vizsgálja felül a döntését, és változtassa meg álláspontját.

A nyílt levél aláírói:

  • Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke,
  • Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke,
  • Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója,
  • Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke,
  • Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke és
  • Bross Péter, az  Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Nagy István az ukrán gabonáról: ha most nem lépünk saját hatáskörben, holnap dugig lennének a raktáraink

A miniszter reményei szerint csak a bolgárok nyitják meg 15. után a határaikat az ukrán áru előtt.