Tavaly összesen 3,637 millió tonna takarmánykeveréket állítottak elő haszonállatok számára a magyarországi takarmánykeverőkben, ami az előző évinél 8,1 százalékkal kisebb mennyiség – közölte a takarmánygyártásról szóló éves jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az intézet adataiból kiderül: folytatódott a takarmánygyártás koncentrációja, bár az előző években megfigyeltnél mérsékeltebb ütemben. 2022-ben ugyanis az öt legnagyobb magyarországi keveréktakarmány-gyártó vállalkozás adta az előállított keveréktakarmányok mennyiségének 34,9 százalékát, míg a top 5 cég részesedése a teljes termelésből 2021-ben 34,5, 2020-ban 32,2, 2019-ben pedig 31,3 százalék volt. 

© Unger Tamás
20210914 VasaljaNagyot drágult a takarmány ára.Fotó: Unger Tamás UT Vas NépeKépen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be 20210914 Vasalja
Nagyot drágult a takarmány ára.
Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
Képen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be
A szarvasmarha takarmányozása is költségesebb lett tavaly.
Fotó: Unger Tamás /  Vas Népe

A gyártott keveréktakarmány 49,1 százalékát, 1,786 millió tonnát a baromfitakarmányok adták, a sertéstápok 1,321 millió tonnával, a szarvasmarha-takarmányok pedig 402,9 ezer tonnával részesedtek a 2022. évi termelésből. 

Az egyes állattenyésztési ágazatok számára előállított takarmányok mennyisége eltérő mértékben csökkent. Brojlertápból 5,3, tojótápból 2,1, pulykatápból pedig 18,2 százalékkal készítettek kevesebbet az elmúlt évben, mint 2021-ben. 

A víziszárnyasok szegmensében is jelentős volt a visszaesés: a kacsa-, valamint a libatakarmány-gyártás 20,2, illetve 35 százalékkal csökkent 2022-höz viszonyítva. A sertéstáp-előállítás 4,4, a szarvasmarhatápé pedig 6,9 százalékkal mérséklődött 2021-hez képest.

 

Tetemes önköltségcsökkenés következik az állattenyésztésben

A szűkülő állatállomány következtében nagyot zsugorodott Európában a takarmánypiac, sok keverő meg is szűnt. A gabona- és a takarmányárak csökkenése azonban olcsóbbá teszi az állatok hizlalását, és bár ha alacsony a gabona ára, visszaesik a takarmánygyártók forgalma, az idei év más lehet, mert a termelők szabadulni próbálnak a terményüktől.

A hazai takarmánygyártók agrárpiaci jelentőségét jelzi, hogy a haszonállatok számára előállított 3,637 millió tonna keveréktakarmányhoz 2,197 millió tonna gabonafélét, 525,5 ezer tonna fehérjenövényt és származékait, illetve 285 ezer tonna olajos magvat és származékát használták fel a gyártók Magyarországon 2022-ben. Az etanolgyártás melléktermékeként keletkező DDGS-t 94,6 ezer tonna mennyiségben tették takarmánykeverékekbe. Malomipari melléktermékekből 136,5 ezer, sör-, illetve cukoripari melléktermékekből 11,8 és 25,7 ezer tonnát használtak fel. A szintén kukoricaalapú CGF és CGM melléktermékek takarmánycélú felhasználása az AKI szerint valószínűleg meghaladta a statisztikai felmérésben kapott 42 ezer tonna bekeverési értéket, ugyanis a legnagyobb felhasználó szarvasmarha-tenyésztők által a keverőkocsikba betett mennyiségről az intézetnek nincs információja. 

Takarmánykeverék-gyártás haszonállatok számára
Az öt évvel azelőtti szint alá csökkent tavaly a takarmánykeverék-gyártás 

A takarmánykeverékek átlagos értékesítési ára tavaly minden kategóriában legalább 30 százalékkal meghaladta a 2021-es árat, egyes termékcsoportoknál (a brojlertápok közül az indító- és a nevelőtápoknál) pedig megközelítette a 40 százalékot. A KSH adatai alapján megállapítható, hogy a kiemelt takarmánykeverékek ára minden negyedévben rendre emelkedett 2022-ben. 

Csökkenő állomány ide vagy oda, tavaly Európában nálunk volt a legolcsóbb sertést hizlalni

Sajnos ebben a forint romlása játszott nagy szerepet, a takarmányhasznosítási mutatóban még sokat kellene javulni.

A mennyiségbeli szűkülés jellemző volt az exportra is, amely volumenében – a gyártásnál kisebb mértékben – mintegy 5 százalékkal csökkent, míg euróban kifejezett értéke 24 százalékkal bővült az előző évhez képest. A termékcsoport importértéke 171,2 millió euró, exportértéke pedig 225,9 millió euró volt. Az három legnagyobb célpiaca 

  • Románia, 
  • Horvátország 
  • és Szlovákia volt, a kivitt mennyiség 73 százaléka e három országba irányult. 

Az legnagyobb mennyiségben Ausztriából, Ukrajnából és Szlovákiából érkezett, a behozatal kétharmad része e három országból jött 2022-ben.