Agrár

Megette a gomba a cukorrépát az Alföldön

Nagy bajba kerültek az alföldi cukorrépa-termesztők. A gombáról általában az jut eszünlbe, hogy az esőben nő, a makrophomina nevű fajtája azonban pont az aszályt szereti, és ilyenkor fokozott étvággyal esik neki a cukorrépának.

Nem zöldek a cukorrépaföldek Nagymágocs határában, a szentesi Terra-Coop Kft. 400 hektáros földjén, hanem az elszáradt levelektől feketék, a kihúzott répák pedig rohadtak és penészesek. Ez a makrophomina nevű gomba műve, amely szereti az aszályt, és a nyáron hetekig volt nagyon meleg, 35–38 Celsius-fok közötti hőmérséklet – itt a gombaölő szer és a lombtrágya sem használt.

Fotó: Kovács Erika

Ahol a makrophomina megjelenik, ott akár a teljes termést is elintézheti, és itt pont ezt történt – magyarázta a Délmagyarnak Gránicz Zoltán, a cég agronómusa. Ilyenkor a répa hervad, fonnyad, szárad, aztán elpusztul, az elhalás a gyökerekben a külső részektől halad befelé, a répa pedig összezsugorodik, szinte mumifikálódik. Már nem jó semmire. Mégis be kell takarítani, különben még a következő éveket is tönkretenné.

Csak ez az egy cég több százmillió forintot veszít a cukorrépán, amelynek a termesztése nagyon költséges. Az egy hektáron az önköltség körülbelül fémllió forint, ha öntözték is, akkor 700 ezer. Körülbelül ugyanekkora összeg az elmaradó haszon. Azt még nem is tudják, hogy a kiegészítő támogatásokat megkaphatják-e.

Ez a gombás fertőzés nemcsak a cukorrépát, hanem a napraforgót, a kukoricát és a szóját is károsíthatja, úgyhogy várható, hogy térségünkben más növényeknél is problémát okozhat

– tette hozzá az agronómus.

Gránicz Zoltán a lapnak azt is elmondta, hogy a káruk enyhítése ügyében lépéseket tettek, de eddig nem túl sok mindent sikerült elérniük.

Több mint hatszázmillió eurós egyenlegromlást hozott az agrár-külkereskedelem első fél éve

Az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyi gabonát importált Magyarország az idei első hat hónapban, miközben az csaknem ötödével csökkent.

 

 

 


 

kár napraforgó gombabetegség aszály cukorrépa
Kapcsolódó cikkek