A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett konferencián az agrárdigitalizációval, agrártechnológiával foglalkozó startupok, meghatározó, befolyásos piaci szereplők tartottak előadást és gyakorlati bemutatót. A NAK inkubátorprogramjának záróeseményérén Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kooperáció fontosságáról beszélve úgy fogalmazott: „Egyre összetettebb világunkban az innováció legfontosabb alapja az együttműködés képessége. Ahol egymástól független, akár eltérő tudással, más-más szakterülettel foglalkozó, különböző meglátásokkal rendelkező emberek képesek kooperálni, hálózatban dolgozni, ott jól működik az innováció.” 

Vermes Tibor/Agrárminisztérium
Feldman: a felsőfokú mezőgazdasági oktatás részévé vált a precíziós gazdálkodási és szakmérnök képzés.
Fotó: Vermes Tibor / Agrárminisztérium

A mai európai mezőgazdaságban azoknak az országoknak az agráriumai járnak elől, ahol egyik oldalon képzettek a gazdálkodók, akik megfelelő tudással rendelkeznek, másrészt erős az innovációs és tudásháttér – fogalmazott. A dánok, a hollandok, az írek nem csak azért tartoznak az élmezőnybe, mert az együttműködésben több száz év előnyük van, hanem mert erősek az innovatív és kooperációs megoldásokban.

Az elmúlt időszak pályázati konstrukciói a digitális átállást ösztönözték. 

Az új technológiák használatára irányuló nyitottságot elsősorban a közepes és a nagyobb gazdaságok részéről tapasztalta.

De – mint kifejtette – az innovatív megoldások széles körben való elterjedését szolgálja például a digitális akadémia tudásbázisához való hozzáférés mellett az is, hogy mára a felsőfokú mezőgazdasági oktatás részévé vált a precíziós gazdálkodási és szakmérnök képzés. 

Az államtitkár fontos feladatnak nevezte, hogy Magyarországon elkerüljük a digitális szakadék kialakulását. Mint mondta, 

azoknak a termelőknek, akik javítani szeretnének a jövedelmezőségükön, egyértelműen az adatalapú gazdálkodás a jelenük és a jövőjük. Az agrárium nagyon drága technológiával működő ágazattá vált – az ebből való kimaradás viszont a végleges leszakadást jelenti

– nyomatékosította.

Az önkéntes szakértők nagyrészt Netflix-sorozatokból tájékozódnak a vidéki életről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab programjának vezetője, a kamara elnöki kabinetfőnöke szerint a legbefolyásosabb uniós döntéshozók azoknak az embereknek akarnak megfelelni, akik nagyrészt rövid cikkekből vagy Netflix-sorozatokból tájékozódnak a vidéki életről és az agráriumról.