Soha nem látott alacsony szintre süllyedhet Nagy-Britannia burgonyatermése. Az előrejelzések 4,1 millió tonna betakarított mennyiséget várnak, miközben a kiskereskedőknek fel kellene tölteniük a készleteiket a karácsonyi roham előtt.

Farm owner Tim Day uses a broom to brush dried hops from a drying container ahead of the baling process during the hop harvest in East Peckham, Kent, southeast England, on September 7, 2023. The UK harvest usually starts in early September. Tall hops are harvested by cutting the whole bine including string, and taking it to the hop picking machine where the hop is separated from the bine, laterals and leaf. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Fotó: AFP

A vásárlók a krumpli mellett a brokkolit és a karfiolt is hiába kereshetik majd decemberben a boltok polcain – írta meg a Sky News. A rendkívül alacsony termésmennyiséget a rossz időjárással lehet magyarázni. Az elmúlt időszakban tapasztalt viharokat megsínylették a gazdálkodók. Októberben például a szokásos csapadékmennyiség kétszerese esett, ami nem tett jót a zöldségtermesztőknek. Az Agnes, a Babet és a Ciaran vihar megtépázta a termést.

A hideg és nedves tavaszt, majd a viszonylag hűvös nyarat heves esőzések és áradások követték az ősszel. Ez az időjárás nagyon nem tett jót a burgonyának

– mondta a Fresh Produce Journal szerkesztője, Fred Searle. Szerinte karácsonykor ez rendkívül nagy problémát okozhat. Hozzátette, hogy a raktárak egyelőre kielégítik a keresletet, de a karácsonyi tányérokon már feltűnő lehet majd a kedvelt ételek hiánya.

Kiderült, hány magyar képzeli tartósan a jövőt Nagy-Britanniában

Szeptember végére meghaladta a 7,5 milliót az EU-állampolgárok által kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyek száma.

Egy lincolnshire-i termelő, aki 18 ezer hektáron gazdálkodik, azt mondta, hogy brokkoliból és karfiolból biztos nem jut elég a karácsonyi asztalokra. Hozzátette, hogy kelbimbóból viszont lesz elég az ünnepekre, viszont a csírák kisebbek lesznek, mint az előző években.

A Sky News kérdéseire válaszoló szakértők ezzel együtt mindenkit megnyugtattak, hogy 

a kínálati visszaesés a fish & chipset nem fogja érinteni. 

A britek közkedvelt fogásához való burgonyát nem a szigetországban, hanem Belgiumban termesztik, így abból bőségesen lesz.