Az Agrárminisztérium közleménye szerint az érintett tagállamok nyomására az Európai Bizottság az ukrán gabonaimport okozta veszteségek ellentételezésére 15,9 millió eurós forrást biztosított. A tárca emlékeztetett: uniós lépések hiányában Magyarországnak nemzeti hatáskörben kellett intézkednie az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importtilalmáról és szigorú ellenőrzéséről. Amellett, hogy a magyar kormány  az importtilalom folyamatos fenntartásáért foglalt állást, fontosnak tartotta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjára is sor kerüljön. 

20210928 Békéscsaba Folyik a kukorica betakarítása Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap 20210928 Békéscsaba 
Folyik a kukorica betakarítása 
Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap
Az ukrán termény miatt sok termelőnél bent ragadtak a készletek.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Az Európai Bizottság elismerve azt, hogy a korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott az érintett tagállamok mezőgazdasági termelőinek, részleges kompenzációt tett lehetővé számukra. 

Az Agrárminisztérium közreműködésével kidolgozott feltételek szerint a kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a kincstárhoz, amely 2023. év végéig összesen 5,9 milliárd forint kompenzációs támogatást folyósított a gazdálkodóknak. 

Ez a támogatás azonban csak 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, és 

73 ezer hektár kukorica termőterületre hektáronként 81 ezer forint támogatás kifizetését tette lehetővé. 

Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez. Ez a kifizetés azonban csak részben enyhítette a korábbi akadálytalan ukrán kedvezőtlen hatását. 

Durván lenyomta a magyar gabona árát az ukrán import

Az Ukrajnából érkező import és az exportengedélyezési eljárás következtében befagyott a magyar gabonapiac, emiatt a termelők nem tudják finanszírozni a tavaszi munkákat – állítja a nagyobb agrártermelőket összefogó érdekképviselet.