Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó stratégiai tervében az ágazatban tevékenykedő szakmai szervezetek számára is. Az egyedi tudásátadási és tanácsadási szolgáltatások támogatására irányuló új pályázati konstrukciók várhatóan a nyáron jelennek majd meg – ismertette az Agrárminisztérium keddi közleményében Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. 

20230729 SárbogárdAratás Mustár Betakarítás     Fotó: Kállai Márton  KM  Szabad Föld  SZF A képen: kombájn  traktor20230729 Sárbogárd
Aratás 
Mustár 
Betakarítás 
Fotó: Kállai Márton  KM  
Szabad Föld  SZF 
A képen: kombájn  traktor
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Juhász kiemelte, hogy várhatóan 2024 nyarán jelenik meg az Egyedi tudásátadási szolgáltatások támogatása és az Új tanácsadási szolgáltatás indítása című pályázati felhívás. A felhívások kedvezményezettjei – az eddigi kör kibővítésével – 

az egyéni szaktanácsadók és tanácsadó szervezetek mellett immár a szakmai, szakmaközi és tenyésztő szervezetek is, amennyiben tanácsadási tevékenységgel segítik a jövőben az ágazatukban dolgozó gazdálkodókat, a tagjaikat és nem tagjaikat egyaránt. 

Mindkét felhívás a tudástranszfer megvalósulását támogatja a mezőgazdaság, az erdészet és az élelmiszeripar területén. Ugyanis cél, hogy az igényeknek leginkább megfelelő, a speciális szükségletekre reagáló tudásátadási szolgáltatásokat biztosíthassanak az ezzel foglalkozó szervezetek, amelyek elősegítik a hatékony gyakorlati alkalmazásokat és az innovációt, a gazdasági versenyképesség növelését, figyelembe véve a fenntarthatóság, környezet-, klíma- és talajvédelem, illetve az erőforrás-hatékonyság követelményeit is – sorolta a helyettes államtitkár. 

Juhász Anikó közölte, hogy a támogatással lehetőség adódik a szervezeteknek a tudásátadási, innovációs és digitalizációs szolgáltatásaik korszerűsítésére is. Az Új tanácsadási szolgáltatás indítása című felhívással a szervezetek számára megnyílik a támogatás igénybevételének lehetősége olyan kiemelt tématerületeken, mint a környezet- és klímavédelmi ismeretek megerősítése vagy a generációs megújulás, a KAP stratégiai tervben meghatározott követelmények, az antimikrobiális rezisztencia leküzdése, a kockázatmegelőzés és -kezelés, az innovációs támogatás, a digitális technológiák, a fenntartható tápanyag-gazdálkodás, valamint a foglalkoztatási feltételek, munkáltatói kötelezettségek területén. Az új független tanácsadói szolgáltatások létrehozására irányuló projekt megvalósítása öt évre szóló, egy egyösszegű általányösszeggel támogatható, és elsősorban a szükséges eszközök és képzettség kialakítására irányul majd – tette hozzá. 

Nagy István: az európai élelmiszer-biztonságot is veszélyeztetik az ukrán agrártermékek

A nyugat-európai gazdatüntetések is jelzik, hogy az rossz úton jár az eltúlzott zöldfeltételek agrártermelőkre erőltetésével és az ukrán agrártermékeknek adott engedményekkel – hangzott el a Magosz és az agrártárca közös rendezvényén. Bejelentették: országjárásba kezdenek, hogy bemutassák az európai parlamenti választások tétjét, megismertetve a résztvevőket a 2010 óta elért eredményekkel.