Nem titok, hogy a nyílt lízinges cégautókkal rendelkező vállalatok 90-100% lízing ÁFA-t is visszaigényelhetnek  útnyilvántartás vezetésével, ami autónként évi 1,5 millió forint adómegtakarítást jelent. De mi van azokkal a vállalkozásokkal, akiknek nincsen cégautójuk, vagy kevesebb céges autójuk van, mint amennyi munkavállalójuk? 

Ebben az esetben a tulajdonos, cégvezető vagy az alkalmazottak - mivel a saját autójukat használják céges utakra - kiküldetési rendelvénnyel számolhatják el a céges célból autózott utak költségét. 

Miért éri meg kiküldetési rendelvényt vezetni?

A munkáltató a belföldi kiküldetésben levő munkavállalójának adómentesen, béren kívüli juttatásként kifizetett összeg a következő pontok alapul:
   • kiküldetési rendelvényben meghatározott km-távolság szerint az üzemanyag fogyasztási norma
   • a által közzétett üzemanyagár
   • a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség

Ezt az összeget a vállalat tiszta költségként tudja elszámolni, ráadásul így a cégautóadó megfizetését is elkerülheti.

Mennyit lehet elszámolni kiküldetési rendelvénnyel?

Kisebb vállalkozásoknál a tulajdonos/ügyvezető is alkalmazhatja ezt, évente és autónként átlagosan 1,3 millió forintot elszámolva. Sokan felismerték, hogy ha kiküldetési rendelvény alapján számolják el a céges útjaikat, könnyen és legálisan csökkenthetik a házi pénztárukat, így kedvezőbben veszik ki a pénzt a cégből, mint például formájában.

Nem mindegy, hogy melyik zsebedből tankolsz!

– szól a mondás, nem véletlenül.

 

Miért kedvelt megoldás a kiküldetési rendelvény a nagy cégeknek is?

Ők a munkavállalóiknak fizetik ki adómentesen a céges útjaik költségét. A cégvezetők sokszor megdöbbenve tapasztalják, hogy milyen sok kilométer tud összejönni egy-egy munkavállalónál és céges szinten ez milyen nagy összeget jelenthet. Ugyanakkor ők még csak annyit autóznak, hogy jobban járnak, mintha cégautót vennének. Sőt olyan példát is hallani, ahol a kedvező adózás miatt ezt a költségtérítést béren kívüli juttatásként adják.

A kiküldetési rendelvény vezetésének nagyon sok előnye van a kis- és nagy cégeknél egyaránt. Ahhoz azonban, hogy a kiküldetési rendelvény biztosan a jogszabályokban előírt módon és egyszerűen, villámgyorsan elkészüljön, egy jó útnyilvántartó programra van szükség.

A RoadRecord Online programban a mobil alkalmazással és az intelligens útajánlás funkció segítségével havonta csupán 7 perc alatt elkészíthető a kiküldetési rendelvény. Nyomtatás előtt a beépített NAV ellenőr funkció biztosítja, hogy a bizonylat NAV-álló legyen és minden elvárásnak megfeleljen. Mindezeken túl, akár visszamenőlegesen is könnyedén pótolhatja elmaradását.

Videó a RoadRecord Online program használatáról, kiküldetési rendelvényhez: